Pensionarea din motive de boala a devenit sport national in Romania, in prezent existand peste 800.000 de dosare ale persoanelor pensionate medical, a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.

"In prezent in Romania exista 830.000 de dosare ale pensionarilor pe caz de boala. Este un numar extrem de mare si acest fenomen a devenit un sport national in tara. Mai ales pensionarile de boala gradul III sunt cele mai frecvente. Cred ca s-au facut nereguli in acest sens, la acordarea pensiilor pe caz de boala", a spus Barbu. El a precizat ca in ultimii ani pensionarile din motive medicale au crescut cu 20 la suta.

"Vom remedia situatia prin modificarea legislatiei, ca sa stapanim fenomenul pensionarilor pe caz de boala. Auzim peste tot 'ma pensionez pe caz de boala>>. Sunt mult prea frecvente aceste pensionari", a spus ministrul Muncii. Potrivit ministrului, din cei 4,6 milioane de pensionari cati sunt in Romania, "doar 2,5 milioane sunt pensionari adevarati", restul fiind pensionari pe caz de boala, care au iesit anticipat la pensie.

Indexarea dezavantajeaza pensionarii

Barbu a adaugat ca pensionarii nu ar trebui sa mai ceara indexarea pensiilor, deoarece acest lucru nu ar fi in avantajul lor. "Va dau un exemplu. Daca un pensionar are o pensie de 2 milioane de lei si i-am marit-o cu 10 %, asta inseamna ca la sfarsitul anului va castiga 2,4 milioane de lei la pensie. In fiecare luna, pensia de 2 milioane de lei se mareste cu 200.000 de lei. In 12 luni, pensia creste cu 2,4 milioane de lei.

Daca se face indexarea pensiilor, asa cum cere multa lume, pensionarii ar avea de pierdut. Adica cele zece procente ar fi impartite sa spunem la patru si pensiile ar fi indexate de patru ori pe an cu 2,5 %. Dupa un calcul simplu, aplicat la exemplul pensiei de 2 milioane de lei, pensionarul ar castiga, la sfarsitul anului, numai 1,65 milioane de lei", a spus Barbu.

Pensionarii au anuntat ca isi mentin decizia de a organiza un miting de protest in 9 mai, la Bucuresti, considerand ca ajutorul financiar dat de Guvern si preconizata majorare a pensiilor sunt insuficiente pentru a le asigura un trai decent, avand in vedere cat sunt de mici veniturile acestei categorii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.