Stiinta care se ocupa de buna functionare si sanatate a labei piciorului se cheama podometrie si in tarile civilizate e la loc de cinste. Oamenii ar trebui sa includa in controlul anual al sanatatii si pe cel al picioarelor - pozitia boltei sau starea celor 26 de oscioare care sustin zecile de kilograme ale unei persoane obisnuite, mai ales femei cocotate uneori chiar zilnic pe tocuri de peste 5 cm.

Nu trebuie sa uitam ca o serie din deformarile grosolane din partea interna a labei piciorului, mai ales la nivelul articulatiei degetului mare cu planta, sunt cauzate de purtarea permanenta a tocurilor inalte si a pantofilor foarte ascutiti sau stramti. Imediat dupa aparitia unor astfel de "galme" si excrescente de acest gen trebuie sa mergem la fizioterapie si la un ortoped.

Pantofii ideali nu trebuie sa fie nici stramti, nici prea largi, pentru ca stransoarea sau "bataturile" provocate ne modifica nu numai mersul, dar si chiar postura.

Multe femei, mai ales cele plinute sau foarte scunde, nu se dau jos de pe tocuri sub nici o forma, dorind sa beneficieze la maximum de avantajul adus de mica suprainaltare. Dar pentru aceste persoane cele mai indicate sunt talpile ortopedice, din materiale usoare si flexibile, intrucat uneori tocurile prea inalte strica echilibrul posturii, modificand pozitia bazinului si contractand permanent si dureros muschii sacrati.

De asemenea, un pantof cu toc forteaza piciorul sa calce mai sacadat, iar acest pas fortat (ce devine obisnuinta pana la urma) poate fi responsabil de o serie de dureri in regiunea lombosacrata, mai ales in preajma ciclului menstrual.

Nici talpi prea joase nu sunt recomandate si nici absenta totala a tocului, pentru ca acestea determina o incordare prea puternica a muschilor gambei, deci picioare obosite si riscul ingrosarii musculare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.