Scumpirea carnii de miel in galantare prelungeste postul pentru romani pana la "pastele cailor"

Multi romani se vor lipsi, si in acest an, de produsele traditionale de Paste, din cauza saraciei. Unii dintre ei nici nu isi permit sa viseze la o friptura de miel sau la o bucata de drob. Pentru un festin cu miel, oua, vin, pasca si cozonac, o familie cu doi copii ar trebui sa scoata din buzunar cel putin trei milioane de lei. In pietele bucurestene, pretul mediu al unui kilogram de carne de miel este de 140.000 de lei.

Daca luam in considerare ca un miel taiat ajunge la 10 kilograme, un roman ar trebui sa cheltuiasca circa 1,4 milioane lei. "Nu prea aducem miel, pentru ca nu se vinde", spune Ahmed Sultan, macelar din Piata Virtutii. Producatorii au anuntat ca vor scoate la vanzare, anul acesta, in jur de trei milioane de miei.
Aceasta inseamna un miel la 8 romani.

Citeste si:

Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor de Ovine, afirma ca pretul mielului in galantare nu ar trebui sa sara de 130.000 lei pe kilogram. Cu toate acestea, in marile lanturi de magazine, mielul se vinde la ora actuala cu circa 160.000 - 170.000 lei.

Daca de miel se lipsesc, romanii nu se pot abtine de la cozonac si pasca. Producatorii din morarit si panificatie spun ca, de Paste, se vand 20 de milioane de cozonaci, de cinci ori mai mult decat in alte luni. Un cozonac cu nuca autohton costa 65.000 de lei iar unul de import ajunge la 300.000 lei.

Pasca poate fi cumparata cu 80.000 de lei. Pretul oualor este de la 2.600 pana la 3.500 de lei in piata, desi poate fi cumparat cu doar 1.500 de lei la poarta fermei avicole. In piete, banza dulce, pentru pasca, costa de la 70.000 pana la 85.000 lei. Un litru de vin varsat de masa costa intre 30.000 si 50.000 lei litrul. Vopseaua de oua costa 30.000 un plic, suficient pentru 40 de oua.