De la 1 ianuarie 2007, bebelusii care se nasc in spitale vor primi de la stat produse pentru ingrijire in valoare de 1.500 000 de lei vechi.

Potrivit noii Legi "Cos-bebe", adoptata miercuri seara de catre senatori, copiii care se vor naste in spitale vor beneficia de cite un pachet in valoare de 1.500.000 de lei vechi, a carui denumire legala este de "trusou".

Conform initiatorilor acestui proiect, legea poate fi asemanata cu programul "Cornul si laptele", desfasurat pentru elevii din ciclul primar.

200.000 de pachete pe an

Trusoul se va acorda o singura data, la iesirea din maternitate, si contine produse pentru ingrijirea nou-nascutilor, cum ar fi creme, pudre, haine si lenjerie. Conform actului normativ, achizitionarea produselor, transportul si distribuirea acestora la unitatile spitalicesti se vor face de catre Consiliile Locale si de Consiliile Judetene, dar si de Consiliile Locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, impreuna cu asistenta Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului.

Senatorul Dan Popa (PNL), care a propus proiectul de lege, sustine ca suma necesara finantarii acestei initiative este de aproximativ 300 de miliarde de lei vechi anual. Bugetul avut in vedere este insa valabil pentru intregul teritoriu al tarii, deoarece in decursul unui an se inregistreaza in jur de 200.000 de nasteri la nivel national. "Este o suma suportabila din bugetul de stat. Noi am prevazut ca sumele respective sa fie repartizate de Ministerul Finantelor, ulterior fiind preluate de Consiliile Judetene si de Consiliile Locale", declara senatorul.

Copiii nascuti acasa risca sa nu primeasca trusouri

Copiii care se vor naste la domiciliu nu pot beneficia, conform Legii "Cos-bebe", de aceste trusouri. Insa, printr-o cerere de aprobare la nivel local a autoritatilor, bebelusii pot primi haine si lenjerie din partea statului doar in momentul eliberarii certificatului de nastere.

"De la inceput am mers pe ideea ca trusourile sa fie oferite in unitatile spitalicesti, pentru a nu incuraja nasterile la domiciliu. Dar autoritatile locale, daca vor, pot lua initiativa de a acorda trusouri si celor nascuti la domiciliu, desi legea nu prevede acest lucru", spune senatorul Dan Popa.

Ideea acestui proiect vine totodata in preintimpinarea abandonului nou-nascutilor in maternitati. "Anul trecut s-au inregistrat in jur de 5.000 de nou-nascuti abandonati in maternitati", adauga acesta.

Modelul Nastase
Programul guvernamental "Cornul si laptele" a fost introdus in anul 2002 de catre guvernul Nastase si prevede acordarea elevilor claselor I-IV si prescolarilor a unui corn si a unei cutii cu lapte pe zi. Programul a fost continuat si de guvernul Tariceanu, care a suplimentat bugetul alocat. De-a lungul timpului, o serie de suspiciuni au planat asupra modului in care s-a facut achizitia produselor alimentare pentru copii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.