La tirgul educational international se vinde scump visul de a studia in strainatate.

Universitati straine renumite pentru programele educationale au venit in Romania pentru a-si face clientela in rindul tinerilor. Harvard, Pepperdine si Richmond, The American International University in London, The American University of Paris sint doar citeva dintre institutiile de invatamint din cele 60 prezente la Romanian International University Fair.

Ele au cautat mai ales tineri dornici sa urmeze studiile economice si sa invete sa faca bani. Daca nu reusesc sa obtina o bursa, cei dornici trebuie sa scoata din buzunar sume cuprinse intre 4.000 si 50.000 de euro pe an.

Doua eseuri pot aduce o bursa

La 18 ani, Diana Grigorescu, de la Liceul German din Bucuresti, a aplicat la Regent College din Londra, pentru Facultatea de Comunicare si Mass-Media, pe care a absolvita-o in trei ani si jumatate. "N-am fost un elev de nota 10, dar de 9 am fost", s-a descris Grigorescu.

Pentru a fi admisa la facultatea din Londra i s-au cerut doua poze de pasaport, foaia matricola, diploma de bacalaureat, doua scrisori de recomandare, de la profesoara ei de engleza si de la partenerul de afaceri al parintilor, si doua eseuri: unul despre Romania si unul pentru obtinerea finantarii partiale a scolarizarii.

"Mi-aduc aminte ca am scris despre faptul ca parintii mei sint intreprinzatori, ca trec printr-o perioada dificila si ca, in momentul in care ma intorc in tara, o sa ajut foarte mult la schimbarea imaginii Romaniei in strainatate", a completat Grigorescu. Pentru aceasta argumentare, a primit 3.000 de lire sterline din cele 8.000 cit a costat un an de studiu la Facultatea de Media si Comunicare. "Unii primesc 1.000 de lire, altii 2.000, altii 4.000; ei stabilesc valoarea bursei in functie de note si de eseu", spune tinara de 22 de ani.

Afaceristii de succes isi trimit copiii afara

Eleva la Liceul International de Informatica, Ioana Sucu este fiica cea mare a Cameliei Sucu, plasata de Topul Capital pe primul loc al femeilor de succes, iar firma ei are o cifra de afaceri de cinci milioane de euro pe an. Ca sa invete managementul afacerilor si economia cel putin la fel de bine ca mama ei, Ioana Sucu a aplicat la Queen Mary, City College, Manchester, Warwick si King College.

"Pina anul trecut am vrut sa fiu studenta la ASE, dar o tara ca Anglia sau Italia poate sa ma invete lucruri mai noi si mai moderne", a explicat Ioana Sucu. Una dintre organizatiile care sint o punte de legatura intre tineri si sistemul academic britanic este "Bridge Study". "Chiar daca au sau nu bani, ei vor sa studieze gratis afara", a declarat Madalina Epure, de la standul de consiliere Bridge Study.

50.000 de dolari pe an la Harvard

Universitatea Harvard, cotata drept cea mai buna din SUA, acopera diverse domenii de studiu, de la afaceri, drept, design la sanatate publica. Un an de studiu la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii Harvard costa 30.620 de dolari, insa celelalte cheltuieli - asigurare de sanatate, cazare si mesele zilnice mai costa inca 20.000 de dolari.

Pepperdine University School of Law din SUA isi pregateste studentii pentru pozitiile de consilieri, avocati, judecatori, dar si de cercetatori, profesori si filosofi ai dreptului. Un an de studiu la Facultatea de Drept Pepperdine costa 31.860 de dolari; camera din campus, 10.000 de dolari, transportul 1.500 de dolari.
Universitatea Richmond din SUA are programe de Business si Economie, dar si comunicare si matematica. Taxele - de la 29.000 de dolari la 36.000 de dolari, numai cele de studiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.