"Pretul painii este de 6.500 lei la unii producatori, in timp ce altii o vor vinde la acest pret abia dupa sarbatorile de Paste", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit-panificatie Rompan.

Majoritatea producatorilor de paine au anuntat majorari de preturi cu 10%, inainte sau dupa Paste pe motiv ca stocurile de grau s-au epuizat si gazele s-au scumpit cu 20% de la inceputul anului. Singurii care mai amana scumpirile pana in luna mai sunt producatorii care folosesc cuptoare electrice sau cu lemne.


Produsele de morarit si specialitatile din panificatie se vor scumpi cu 10% chiar inainte de Paste, producatorii sustinand ca sunt obligati sa ia o astfel de masura din cauza epuizarii stocurilor de grau de panificatie de calitate. O parte dintre producatori au primit deja grau din rezerva de stat pentru a nu fi obligati sa importe si sa creasca pretul, dar ei spun ca aceste cantitati nu acopera necesarul de consum al populatiei.

Apropierea Pastelui va atrage dupa sine si alte majorari de preturi. Carnea de miel va costa in aprilie intre 120.000-130.000 lei vechi pe kilogram la tara si 150.000-180.000 lei vechi pe kilogram, in magazinele din orase. Ouale se vand acum cu 1.600-2.000 lei/bucata, iar preturile ar putea creste pana la 2.200 lei/bucata in urmatoarele saptamani.

Din aprilie, romanii vor plati cu sapte pana la 16.000 lei mai mult pentru un pachet de tigari, iar bauturile alcoolice se vor scumpi cu cel putin 20%.