Cineva spunea, la un moment dat, ca aparitia restaurantelor de tip fast-food ar putea duce la eradicarea "nevoii" de bombe atomice. A devenit o certitudine faptul ca acest tip de restaurante ofera alimente care sunt responsabile pentru cea de-a doua cauza a mortalitatii in lume (dupa obiceiul de a fuma): obezitatea. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania ne explica de ce trebuie sa evitam fast-food-urile.

Chimicalele dau gustul

Produsele de tip fast-food nu sunt proaspete, asa cum ni se spune. Nimeni nu sta sa curete cartofii in spatele tejghelei si nici puiul sau vitelul nu sunt taiati pe loc. Inainte de a ajunge pe masa in fata noastra, alimentele sunt deshidratate, congelate sau imbuteliate (pentru a parea ca sunt proaspete), procese care fura atat valorile nutritive, cat si gustul natural al mancarurilor. Si totusi, produsele au gust si chiar un gust care ne determina sa mai cumparam si a doua oara, si a treia, si tot asa, pentru ca nici macar acasa nu-l intalnim. Acest gust este asigurat prin aportul de arome alimentare, nimic altceva decat niste compusi chimici, care, chiar daca nu dauneaza in momentul ingerarii lor, devin extrem de periculosi daca sunt consumati timp indelungat.

Mancare cu substante cancerigene

Dar cum se poate ca mancarea care arata atat de bine sa dauneze? Ei bine, nici aspectul nu e ceea ce pare a fi. Deshidratarea si congelarea alimentelor schimba si culoarea naturala a acestora; dar ce bine ca exista alti compusi chimici, colorantii, care fac ca alimentele sa arate chiar mai bine decat in realitate! Ar fi bine daca s-ar limita numai la asta, dar s-a dovedit ca acesti coloranti afecteaza digestia, iar copiilor le provoaca stari de agitatie si incapacitate de concentrare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.