Fiecare a patra persoana in varsta de peste 7 ani citeste in timpul liber ziare, zilnic sau aproape zilnic, si doar 15% dintre persoanele cu varsta de peste 7 ani merg in concediu sau in vacanta, releva o ancheta asupra conditiilor de viata ale romanilor realizata in perioada iunie 2004-mai 2005 de Institutul National de Statistica (INS).

Lectura ziarelor constituie, potrivit anchetei, o preocupare pentru majoritatea persoanelor intre 25 si 49 de ani, din randul carora cei care citesc ziare zilnic sau saptamanal formeaza un procent de 59%.
Femeile sunt mai putin preocupate de rasfoitul ziarelor, o treime dintre ele declarand ca nu citesc niciodata presa, in timp ce aceasta preocupare lipseste doar in cazul a 22% dintre barbati.

Interesul pentru informare prin intermediul presei creste o data cu nivelul de instruire. Astfel, 68% dintre persoanele cu studii superioare au declarat ca citesc frecvent ziare iar 62% dintre persoanele cu studii primare au spus ca nu citesc niciodata un ziar.
Din perspectiva interesului pentru presa, ancheta este relevanta si in ceea ce priveste mediul in care locuiesc persoanele investigate. Numarul romanilor din mediul urban care citesc presa zilnic sau saptamanal este de 2,3 ori mai mare decat cel al persoanelor din mediul rural.

In ceea ce priveste interesul pentru lectura, el se manifesta la aproape jumatate dintre persoanele care locuiesc in mediul urban si la mai putin de un sfert dintre cele care locuiesc in mediul rural.

Lectura constituie o preocupare mai intensa pentru femei decat pentru barbati - 35,7% fata de 34,5%.
Cea mai mare concentrare a persoanelor care citesc carti se afla in grupa de varsta 15-24 de ani - 57,3% - ponderea acestora scazand o data cu cresterea varstei, astfel incat in cazul persoanelor de peste 64 de ani procentul ajunge la 15,6%, releva ancheta INS.
Din punct de vedere al nivelului de instruire, sapte din zece persoane care au absolvit o facultate citesc carti in timpul liber, in timp ce numai trei din zece romani cu nivel primar de instruire fac acest lucru.

Concediile si vacantele

Potrivit sondajului, aproximativ 55% dintre cei care petrec un concediu sau o vacanta in afara localitatii de domiciliu sunt persoane tinere, pana in 35 de ani.
Petrecerea concediului constituie in special o preocupare a patronilor (39%), dupa care urmeaza salariatii (25%) si lucratorii pe cont propriu in activitati neagricole (15%).

Romanii cu familii alcatuite din trei sau patru persoane sunt tentati mai des sa mearga in calatorii. In schimb, cei cu familii numeroase, de peste sase membri, calatoresc foarte rar (5%), arata ancheta.
Aproximativ 95% dintre persoanele care calatoresc aleg ca destinatie o localitate din Romania, in timp ce abia unul din 13 romani merge in strainatate.
Referitor la concediile petrecute in tara, studiul INS arata ca doua din cinci persoane petrec sejururi cuprinse intre opt si 14 zile, mai putin de o treime permitandu-si concedii mai lungi de 14 zile.

INS constata ca numarul romanilor din mediul urban care isi petrec vacantele in alte localitati este de patru ori mai mare decat cel din mediul rural. Sunt folosite in principal serviciile unitatilor de turism (50%), dar un numar destul de mare recurge la metode mai ieftine de cazare. 33% apeleaza la rude si 12% la prieteni.

Ancheta arata ca motivul principal pentru care romanii nu reusesc sa se bucure de vacante este cel financiar (76%). 30% dintre persoanele de peste 50 de ani nu calatoresc din cauza varstei, iar 26% din cauza starii de sanatate. Alte motive invocate de romani pentru lipsa calatoriilor sunt lipsa timpului (17%) si problemele familiale (13%).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.