In urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, s-a constatat ca peste 80% din ciupercile comercializate nu respectau normele sanitare.

Pentru a evita orice problema de sanatate cauzata de consumul de ciuperci, va recomandam sa tineti cont de cateva reguli ce va vor scuti de neplaceri. Identificarea speciilor otravitoare se face prin introducerea unei linguri de argint intr-o infuzie de ciuperci. In cazul in care lingura se intuneca, inseamna ca ciupercile sunt otravitoare. Nu se recomanda consumul ciupercilor viermanoase si batrane sau rascoapte. Cele batrane au o concentratie mai mare de substante toxice. Ciupercile curatate se tin in apa rece timp de 30 de minute si se spala de 2-3 ori.

Nu consumati ciuperci care au baza piciorului in forma de bulb. Nu se recomanda pastrarea indelungata a mancarurilor cu ciuperci. Ciupercile proaspete sunt cele care inoata in apa, iar cele fierte se lasa la fund.

Nu se recomanda culegerea ciupercilor de pe campuri, pentru ca pe de-o parte pot fi otravitoare, iar pe de alta parte pot fi stropite cu pesticide. Borcanele cu ciuperci marinate nu se inchid niciodata cu capace de fier. Este bine ca ciupercile sa fie tinute in frigider. Totodata, acele ciuperci moi si inchise la culoare ce se gasesc in conserve de metal sunt alterate. Nu uitati ca medicii va recomanda sa consumati ciuperci doar din surse autorizate, etichetele acestora avand avizele sanitare si cele ale protectiei consumatorului. Nu in ultimul rand, verificati data de expirare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.