Dotarea laboratoarelor, numrul mare al profesorilor suplinitori, dar i salariile mici din sistemul educaional i-au fcut pe sindicaliti s propun soluii de ½nanare dintre cele mai ciudate. Profesorii cer Guvernului i Bncii Naionale s vind aur din rezerva de stat pentru ieirea din impas.

"In 2007, cind vom intra in Uniunea European, vom avea un mare handicap: dotarea instituiilor de invmint. 80% din aparatura aflat in laboratoarele din coli i universiti este invechit i nu o mai gsim decit in muzeele tehnice din Europa", a declarat ieri Rzvan Bobulescu, preedintele Sindicatului "Alma Mater". Dar aceasta nu este singura problem pe care o are sistemul educaional din Romania.

Salarizare de mizerie

Profesorii susin c meseria lor a devenit neatractiv deoarece salariile sint foarte mici. "Tinerii care intr in invmint sint din ce in ce mai puini. Cei care vin ateapt doi ani, ii dau definitivatul i apoi pleac s lucreze ca vinztori in sex-shop-uri pentru c acolo sint mai bine pltii", spune Aurel Cornea, preedintele Federaiei Sindicatelor Libere din Invmint (FSLI). Dasclii spun c nu se poate vorbi de calitate in invmint fr o finanare serioas in ceea ce privete dotarea colilor, dar i salariile profesorilor. Sindicalitii sint nemulumii de politica salarial promovat de actualul Guvern. "La sfiritul lui 2004 am obinut, prin negocieri, o majorare salarial pentru anul in curs cu minimum 17%, dar i 50 de euro pentru procurarea de carte. Din nefericire, actualul Guvern dorete ca invmintul s rmin cel mai defavorizat, propunindu-ni-se o indexare de numai 12%, i aceea in dou trane", a mai spus Aurel Cornea.

Deficit de 8.000 de cadre didactice

Ca soluie la ieirea din aceast criz in care se afl sistemul educaional, sindicalitii din invmint au propus ieri vinzarea aurului din rezerva de stat. "Cum Frana i Germania au propus anul trecut s vind din rezerva strategic de aur pentru a echipa unitile de invmint, propunem i noi Executivului s vind 20-30 de tone de aur i s aloce fondurile astfel obinute pentru investiiile in aparatur", susine Rzvan Bobulescu.

Sindicalitii estimeaz c, in urmtorii cinci ani, in condiiile in care 40% din posturile de profesor sint libere in universiti, va fi inregistrat un deficit de 8.000 de cadre didactice. Studenii confirm spusele profesorilor i se pling i ei de dotrile invechite din laboratoare. "Majoritatea laboratoarelor sint antice. Mai sint i unele noi, dar numrul lor este prea mic. Mi-e greu s cred c Guvernul va vinde aurul din rezerva de stat s doteze universitile. Ar fi trebuit ca banii alocai din PIB invmintului s ajung in coli i universiti", spune Daniel Tnsescu, student in ultimul an la Facultatea de Ingineria i Managementul Sistemelor Tehnologice, din cadrul Universitii Politehnice Bucureti.