Deoarece Romania s-a angajat in negocierile pentru aderare sa creasca accizele pana la nivelul minim din Uniunea Europeana (UE), de la 1 iulie a.c. vor fi majorate accizele la electricitate, benzina fara plumb si la gazele naturale. Deocamdata ,produsele accizate sunt bauturile alcoolice, tigarile, combustibilii si unele produse de lux.

70% mai mult pentru energia electrica

Conform proiectului Ministerului Finantelor Publice (MFP) de modificare si completare a Codului Fiscalac accizele la electricitate, la benzina cu plumb, la gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire, la carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale si necomerciale, la tigarete si la alcoolul etilic vor creste incepand de la 1 iulie.
Potrivit proiectului, accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la 1 iulie, cu peste 70%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu aproape 14%. In cazul electricitatii utilizate in scop comercial, acciza va urca de la 0,14 euro/MWh, la 0,26 euro/MWh (85,7%), iar taxa pentru electricitatea destinata populatiei va urca cu 73,3%, de la 0,30 euro/MWh, la 0,52 euro/MWh.

Acciza pentru benzina cu plumb va creste cu 14%, de la 480 euro/tona (369,6 euro/1.000 litri) la 547 euro/tona (421,19 euro/1.000 litri). Pentru pacura aceasta taxa va urca de la 6,81 euro/1.000 Kg la 13 euro/1.000 Kg.

Din proiect reiese ca, de la 1 iulie, vor fi accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire, carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale si necomerciale.

Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor acciza va fi majorata de la 1,59 euro/gigajoule la 2,6 euro/gigajoule. Acciza va deveni exigibila la momentul livrarii gazelor naturale, de catre persoanele fizice autorizate, direct catre consumatorii finali.

Acciza pentru benzina fara plumb, motorina, gaze petroliere lichefiate si petrol lampant va ramane la nivelul actual.

Inca 20.000 de lei pentru un pachet de tigari

De asemenea, accizele pentru tigarete vor creste, de la 1 iulie, data de la care se majoreaza cu aproximativ 25% nivelul acestei taxe.
Acciza va fi calculata pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, egala cu suma incasata din acciza pentru categoria de pret cea mai bine vanduta.

In prezent, Codul Fiscal stabileste ca acciza se determina prin insumarea unei taxe de 9,10 euro pentru 1.000 de tigarete la care se adauga 30% din pretul maximal de vanzare, dar nu poate fi mai mica de 19,92 euro/1.000 de tigarete, care reprezinta acciza minima.

De asemenea, Guvernul poate modifica acciza minima, la propunerea MFP, in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinte 90% din aceasta, se mentioneaza in Codul Fiscal.

Taxa de 9,1 euro plus 30% va fi mentinuta pana la jumatatea anului, cand este majorata la 11,47 euro (crestere de circa 25%) pentru 1.000 de tigarete, concomitent cu o reducere de un punct procentual, la 29%, a cotei aplicate la pretul maxim de vanzare.

Tuica din gospodarii va fi si ea accizata

Acciza la alcoolul etilic va creste cu 18%, de la 1 iulie, iar pentru tuica si rachiurile destinate consumului in gospodarii se va achita o taxa de 275 euro pe hectolitru, pentru o cantitate de maximum 50 de litri.

In prezent, nivelul accizei pentru alcool etilic este de 465,35 euro/hectolitru alcool pur, taxa standard urmand sa fie majorata la 550 euro/ hectolitru alcool pur.

Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an, valoarea accizei va fi la jumatate, de 275 euro/ hectolitru alcool pur. Vor beneficia de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si vor indeplini conditiile care vor fi prevazute de norme. Tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate in prezent de la plata accizelor in limita cantitatii de 300 de litri cu concentratia alcoolica de 40% in volum pentru fiecare gospodarie individuala/an, indiferent de locul in care este realizata aceasta productie. In proiectul Finantelor se arata ca aceste produse se accizeaza prin aplicarea unei taxe de 50% din cota standard a accizei aplicta alcoolului etilic, in limita unei cantitati de cel mul 50 de litri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.