In Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii, evaluarea psihologica si consilierea se fac oricarei femei, indiferent de varsta, daca aceasta apeleaza la fertilizarea in vitro, spune dr. Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica a Colegiului Medicilor din Romania (CMR). "Fertilizarea in vitro are sanse de succes de 20-22 la suta. Consilierea psihologica se face inainte, in timpul procesului de fertilizare si dupa. Consilierea este importanta, deoarece exista riscul de transmitere a unor afectiuni genetice la nou-nascut. In conditii de reproducere normala exista un risc de 3-5 la suta ca fatul sa aiba unele anomalii", a mai spus dr. Astarastoae.

Medicul este de parere ca in acest caz trebuia sa se respecte prevederile Conventiei de la Oviedo, adoptata printr-o lege, in 2001, si de Romania. "In aceasta lege se face referire la experimentele medicale. Sarcina d-nei Iliescu a fost un experiment, si nu un act medical care sa impiedice sau sa trateze o boala. Infertilitatea de varsta nu este o boala. Aceasta lege prevede existenta unei comisii independente care sa evalueze toate implicatiile experimentului in cauza", a conchis dr. Astarastoae. "Daca in cazul unei adoptii se face ancheta sociala, examinarea riguroasa din punct de vedere psihologic si psihiatric a cuplului, procedura ar trebui sa fie similara si in cazul unei fertilizari in vitro. Si toate aceste proceduri pentru adoptie se aplica indiferent de varsta viitorilor parinti. Nu cred ca unei persoane la 67 de ani i s-ar da spre adoptie un copil", spune dr. Radu Mihailescu, directorul Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Capitala.

"O evaluare psihiatrica ar trebui sa se faca si in cazul operatiilor estetice si, in general, inainte de orice procedura care afecteaza identitatea persoanei. Consider ca a fost o bataie de joc cand dr. Marinescu s-a intrebat retoric daca d-na Iliescu avea nevoie de un consult psihiatric. Ar fi interesant de aflat daca d-na Iliescu, lucrand in invatamant, are avizul de sanatate mintala. Daca s-ar face aceste evaluari, n-ar mai exista cazul Ciomu si nici cazul Iliescu", afirma prof. dr. Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Universitar din Capitala. Acesta a adaugat ca ceea ce l-a impins pe dr. Marinescu sa faca fertilizarea a fost trufia. "A fost complexat toata viata pentru ca intotdeauna a fost al doilea in domeniul sau. Cu acest caz a vrut sa faca ceva iesit din comun. Acest copil are statut de adoptat, pentru ca d-na Iliescu a fost doar mama purtatoare si pana la urma fetita va ajunge tot in grija statului", a mai spus prof. dr. Florin Tudose. Acesta s-a intrebat daca nu ar fi mai bine ca Autoritatea pentru Protectia Copilului sa intervina si sa-l ia pentru a-i apara drepturile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.