In sfarsit ti-ai cumparat casa mult visata. Insa cand ai intrat in ea, ti-a cazut cerul in cap.

Sau ca sa fim mai exacti, tavanul. Casuta pe a carei usa sta scris acum numele tau, nu prea arata asa cum ai vazut prin reviste. Pana acolo e cale lunga. Trebuie sa rezolvi situatia intr-un fel sau altul. Ai de ales intre a face personal o "cosmetizare" care nu implica atat de multi bani, cat mult efort.

Iar rezultatul, oricat de priceput ai fi la amestecul de vopsele, reconditionarea vechiului scrin al bunicii sau la transformarea materialelor in perdele, cu siguranta, nu te va multumi. Vei avea mereu de facut cate un mic retus si vei tot suspina la vederea unor case amenajate dupa ultimele tendinte. Mai ai insa si o alta varianta: un credit ipotecar pentru renovare/ finisaj.

Domenia Credit acorda astfel de imprumuturi pentru renovarea de locuinte cu destinatie de resedinta si/ sau de inchiriere in scop rezidential si pentru finisarea de case in stadiu de constructie" la rosu". Sintagma se refera la momentul in care imobilul a juns in faza finala din proiect, fara a avea si finisaje, cand se poate inscrie fara probleme in Cartea Funciara. Conditia principala este aceea de a fi proprietar sau co-proprietar al casei. Daca pe actele casei, este trecut numele tau, intr-una din cele doua variante, ai facut deja un prim pas spre obtinerea unui credit pentru renovare/ finisaj. Imobilul pe care il doresti transformat trebuie insa sa fie liber de orice sarcini sau servituti.

Conditiile in care se acorda creditul

Creditul se acorda pe o perioada de 15 ani, in maximum 3 transe. Fiecare persoana care solicita un astfel de credit beneficiaza de un numar de transe variabil, in functie de complexitatea lucrarilor, dar nu mai mult de 3. Nu iti este cerut sa participi si tu cu o suma de bani, sub forma unui avans.

Ti-ai facut calculele temeinic. Stii cam cat ai vrea sa cheltuiesti pe renovarea casei tale. Domenia Credit iti acorda o valoare maxima a creditului, am zice noi, mai mult decat generoasa. Daca vrei sa renovezi casa primita mostenire si plasata intr-unul dintre cele mai selecte cartiere, poti sa contractezi niste sume considerate fabulose de unii: 300.000 USD sau 200.000 EUR. Luxul isi are pretul sau.

Valoarea creditului nu poate insa depasi 75% din valoarea de evaluare a imobilului, fie el apartament, fie constructie si terenul aferent.

Daca ne gandim, spre exemplu, la un apartament evaluat la 100.000 EUR, suma care se poate obtine este mai mult decat frumusica, adica 75.000 EUR.

Te intrebi de ce ti se acorda banii in transe? Afla ca acest lucru reprezinta un avantaj!

In primul rand, transele se fixeaza in functie de complexitatea lucrarilor de renovare sau finisare necesare casei tale, iar intervalul de acordare a lor este stabilit de reprezentantul Domenia impreuna cu tine, conform planului de renovari, astfel incat sa poti intra in posesia banilor atunci cand efectiv ai nevoie de ei, si sa nu platesti dobanda pentru o suma de care nu ai inca nevoie. Daca te gandesti la o renovare sofisticata si costisitoare, care poate dura pana la 1 an, Domenia Credit iti da acest avantaj, al creditarii in transe, pe un plan prestabilit de lucrari. Este adevarat insa ca trebuie sa justifici utilizarea transelor, dar mai este adevarat si ca ai alaturi de tine specialistii de la Domenia, care iti ofera consultanta tehica si juridica gratuita pe parcursul creditarii si care te ajuta sa obtii investitia dorita.

Ce ai de platit

Domenia Credit percepe urmatoarele comisioane la acordarea unui credit pentru renovare/ finisaj de locuinta:
1. Din valoarea creditului la acordare pentru minim 10.000 USD/ EUR, se percepe un comision de 1,9 %.
2. Daca valoarea creditului la acordare este de maximum 9.999 USD/ EUR, comisionul este de 2,9 %, minimum 150 USD/ EUR.
3. La acordarea fiecarei transe subsecvente primei transe, platesti 100 USD/ EUR.
4. Pentru rambursari anticipate, Domenia Credit percepe un comision de 2,5 % din capitalul rambursat.
5. Daca nu utilizezi banii primiti, vei fi usor sanctionat. Vei avea de platit un comision de neutilizare de 0,5 % pe an, pentru perioada neutilizarii transei subsecvente primei transe, comision ce sa va calcula la capitalul aprobat si neutilizat. Si ca sa vezi de ce iti spunem "usor sanctionat" iti dam un exemplu: 0.5% pe an, adica impartit la 12 luni, pentru o suma de 50.000 Eur, aduce un comision de 20 de euro. Te-am mai linistit!

Rata dobanzii se calculeaza prin adaugarea la LIBOR/ EURIBOR a unei marje fixe, care ti se va stabili in intervalul 6,75 % si 7, 75 %. Variatia marjei fixe este data de profilul de risc pe care il reprezinti pentru Domenia. Cu cat riscul este mai mare, cu atat si marja fixa va fi mai mare. Rata dobanzii sufera modificari semestriale, in functie de LIBOR/ EURIBOR. Aceste modificari sunt comunicate tuturor clientilor in scris.

Intarzii plata ratelor? Esti bun de plata. Vei avea de platit o dobanda penalizatoare care reprezinta o majorare cu 3 % a dobanzii contractate.
Imobilul care face obiectul renovarii sau al lucrarilor de finisaj va reprezenta si garantia pentru creditul acordat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.