Persoanele cu o alimentatie necorespunzatoare, in momentul in care au chiar si mici pierderi de sange, pot deveni anemice.

Principala componenta a globulelor rosii din sange este o proteina numita hemoglobina, care se combina cu oxigenul din plamani si il transporta in tot organismul. Oxigenul este eliberat apoi in tesuturi.
Anemia este definita ca scaderea cantitatii de hemoglobina sau a numarului de celule rosii, sub nivelul normal.

In cazul persoanelor anemice, sangele este mai putin eficient in a transporta oxigen de la plamani catre tesuturi si bioxid de carbon de la tesuturi inapoi in plamani. Cand anemia este moderata spre severa, semnele caracteristice sunt paloarea pielii, oboseala, starea de slabiciune, lesinuri, dificultati de respiratie si palpitatii. Anemia poate fi cauzata de pierderi masive de sange in timpul menstruatiilor, de hemoragii interne provocate de ulcerul peptic sau de hemoroizi. O persoana sanatoasa, a carei dieta contine cantitati suficiente de fier si vitamine, poate produce cantitati importante de sange nou. Daca dieta nu este potrivita, chiar si cele mai mici pierderi de sange pot duce la anemie.
Pierderile de sange conduc la un tip anume de anemie.

Eritropoietina, produsa prin inginerie genetica

"Cel mai comun tip de anemie este cel in care se inregistreaza un deficit de fier. Alte cauze ale anemiei includ deficitele de vitamina B12 sau acid folic, precum si o serie de anomalii ereditare in crearea hemoglobinei. In plus, anemia este caracteristica pentru o serie de boli cronice, din cauza carora producerea globulelor rosii este suprimata, ca de exemplu boala renala cronica, poliartrita reomatoida, hepatitele virale si tuberculoza.

Simptomele anemiei cauzate de boli cronice sunt similare celorlalte forme de anemie, dar sunt insotite de simptomele bolii de fond. Persoanele cu insuficienta renala cronica fac in mod normal anemie, din cauza ca rinichii afectati nu mai produc hormonul eritropoietina, care regleaza producerea de globule rosii la nivelul maduvei osoase", explica reprezentantii companiei F. Hoffmann - La Roche. Acestia spun ca "eritropoietina poate fi produsa prin inginerie genetica si se poate utiliza in tratamentul anemiei cauzate de lipsa acestui hormon. Tratamentul produce o crestere a nivelului hemoglobinei in doar cateva zile si, de asemenea, produce o imbunatatire a starii generale a pacientului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.