De azi, pagubele produse de inundatii vor fi "citite" cu mai multa precizie, prin satelit.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) are aparatura in cauza din 2003, dar expertii s-au lamurit abia acum ce stie sa faca si cum se foloseste. Statia satelitara poate indica ariile inundate cu o precizie de pana la trei zecimale.

Noul sistem de supraveghere al ANM permite o gestionare mult mai corecta a pagubelor facute de inundatii

De-acum incolo, satelitul isi va bate capul sa numere kilometri de sosele inghitite de ape, hectare de terenuri sau case afectate de viituri. Pana in anul trecut bilantul pagubelor facut de Ministerul Mediului se batea cap in cap cu cel de la Ministerul Administratiei si Internelor. In final, s-a luat decizia ca raportul sa fie centralizat doar de Interne, pentru a se evita situatiile penibile. In tot acest timp, ANM avea o "masinarie" care sa faca aceste calcule, dar nu stia ce sa faca cu ea. "Am aflat de la conferintele internationale la ce folosea aparatura pe care o aveam si noi. Apoi am pregatit echipa sa interpreteze datele de pe satelit", recunoaste Sandu, directorul ANM.

Pamantul, saturat de apa

Noua tehnologie vine ca o mana cereasca pentru autoritati avand in vedere prognozele ingrijoratoare ale specialistilor. Acestia spun ca daca se confirma ca luna aprilie va fi ploioasa, vom avea parte de inca un an cu inundatii de proportii. Sandu spune ca pamantul nu mai poate absorbi nicio picatura de apa. Riscul de inundatii este foarte mare, chiar in cazul unor ploi modeste cantitativ.

Ploi si zapezi in tara

Un drum judetean din Alba este blocat dupa ce a fost rupt de o viitura in noaptea de miercuri spre joi. Apele paraului Valea Ocnei au iesit din matca, in urma ploilor, si au inundat 30 de gospodarii dintr-un cartier din Dej. Apele mai multor rauri de munte au depasit cotele de atentie in Valea Jiului. Circulatia in judetul Suceava era ingreunata de ninsori. Stratul de zapada ajunsese la 15 centimetri ieri dupa-amiaza. Cinci localitati din judetul Vaslui sunt izolate din cauza unui drum judetean blocat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.