Fostul director al Autoritatii Nationale pentru Tineret, Daciana Sarbu - si actual parlamentar - nu se prea poate lauda cu realizari deosebite in perioada in care a fost presedinte la institutia respectiva.

In schimb, au ajuns de notorietate capriciile ei la conducerea ANT, care si acum greveaza bugetele celor doua agentii aflate in subordinea acestei autoritati - Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar si Agentia pentru Spijinirea Studentilor.

Nici fostul ministru al educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, nu i-a mai suportat fitele, marginalizand-o in perioada in care Autoritatea Nationala pentru Tineret se afla in subordinea sa. Si in 2003 i-a "confiscat" pana si masina de serviciu... Dar Daciana nu s-a lasat. I-a convins pe guvernanti ca este imperios necesar ca ANT sa iasa de sub tutela Ministerului Educatiei si Cercetarii... Dar nu oricum, ci tragand dupa ea si cele doua institutii - Agentia taberelor si cea a studentilor - care functionasera destul de bine pana in momentul respectiv.

Obrazul subtire cu cheltuiala ANTTS se tine!

La cererea sa imperioasa, ANTTS a fost nevoita sa-i achizitioneze - in regim de leasing - o limuzina Daewoo Leganza de culoare bleumarin, in valoare de peste 700 milioane de lei la acea vreme, si din care au fost platite pana in momentul de fata vreo 320 de milioane... Din aceasta cauza, ANTTS a fost nevoita sa-si reduca programele de reabilitare a locatiilor de vacanta pentru elevi. "Stiti foarte bine ca, in urma conflictului meu cu Athanasiu, am ramas si fara masina. Si am solicitat sa mi se dea o masina de la ANTTS. Am facut contract de comodat pe aceasta masina, care a incetat cand eu am plecat de la ANT !", si-a justificat Daciana Sarbu solicitarea.

Numai ca adevarul este "putin" altul... In primul rand, nu se poate face un contract de comodat asupra unui bun achizitionat in leasing decat cu acordul bancii finantatoare. Si, pentru a putea fi justificat consumul de combustibil, contractul de comodat a fost facut pe un alt autoturism produs de aceeasi firma, dar mai vechi si mai putin aspectuos decat limuzina comandata de fostul presedinte al ANT, si pe care nu l-a folosit niciodata...

In plus, autoturismul a fost returnat ANTTS abia saptamana trecuta. "Nu ne permitem sa platim leasingul in continuare, asa ca vom renunta la automobil... Macar restul de bani sa ne ramana", ne-a precizat directorul ANTTS, Riana Nicolae.

Proces pierdut de... contribuabil!

In toamna anului trecut, Daciana Sarbu a gasit de cuviinta sa-l demita pe directorul din acea perioada al Agentiei pentru Sprijinirea Studentilor, Gabriel Ispas. Numai ca temeiul demiterii a fost unul ilegal. Ca atare, Ispas a intentat proces ANT si l-a castigat, sentinta definitiva fiind data saptamana trecuta. In aceste conditii, fostul director al ASS va fi repus in drepturi, fiindu-i acordate si drepturile salariale pe perioada in care a fost obligat sa-si paraseasca postul. Suma totala pe care Gabriel Ispas trebuie sa o primeasca de la ANT se ridica la peste 40 milioane de lei, bani pe care ANT va trebui sa-i recupereze de la semnatarul deciziei, care s-a dovedit ilegala.

Patrimoniul fostului UTC este bine merci!

Daciana Sarbu nu face decat sa arunce vina pe altii, atunci cand i se reaminteste ca, la investirea sa in functia de presedinte al ANT, a promis ca una dintre prioritati sale este identificarea bunurilor care existau, in 1989, in grija "aripii tinere" a PCR. "Eu am sesizat presa, am dat exemple concrete... Am facut note catre mai multe instiutii ale statului, am adresat rugaminti, pentru a se face un control. Am solicitat o ancheta chiar si PNA, dar nu s-a intamplat nimic...", ne-a declarat, senina, proaspata domnisoara deputat de Arges. "Degeaba am fi facut noi o ancheta proprie, pentru ca nu ar fi fost relevanta (!?)", considera Daciana Sarbu.

Chiar daca a recunoscut cu jumatate de gura ca nu a reusit nimic concret in privinta patrimoniului, fostul director al ANT a declarat ca in privinta recastigarii bazei Cutezatorii - care a trecut in acea perioada de la Ministerul Educatiei la RAPPS - nu a intreprins chiar nimic....

Dar despre situatia obscura a acestei baze vom reveni cu precizari cat de curand.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.