Livrarea laptelui praf gratuit pentru bebelusii care nu pot fi alaptati la san de mamele lor va fi reluata din luna aprilie.

Medicii vor avea obligatia sa verifice daca sanatatea copilului permite alimentatia artificiala

Initial, pentru ca a primit critici din partea UNICEF ca descurajeaza alaptatul la san, Ministerul Sanatatii a decis sa reconfigureze intregul program de alimentatie artificiala a sugarilor. Din aceasta cauza, licitatiile pentru achizitionarea de lapte praf au fost amanate ceea ce a creat o criza mai ales in judetele din Moldova, sustin surse din minister. Acum, autoritatile dau asigurari ca din aprilie nu vor mai exista deficiente in aprovizionarea cu lapte praf dar distribuirea acestuia se va face dupa criterii mult mai stricte. Mamele vor primi lapte praf tot pe baza de reteta de la medicul de familie, prin primarii, dar numai in cazuri justificate: nu mai au lapte natural sau cantitatea este insuficienta si trebuie suplinita. Medicii de familie si pediatrii vor avea obligatia de a controla aspectele ce tin de dezvoltarea normala a copilului. Ministerul are in vedere si derularea unor anchete sociale deoarece au fost depistate cazuri de specula cu laptele praf.

Nu toti medicii sunt sunt de acord cu parerea autoritatilor. "Multe mame au cumparat cele mai ieftine produse de pe piata sau i-au dat copilului lapte de vaca, punand in mare pericol viata bebelusilor", ne-a declarat Eleonora Ionescu, medic de familie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii: "Alaptatul la san este cel mai sanatos"

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiv la san a sugarului cel putin pana la varsta sase luni. Ultimele date statistice dovedesc insa ca in Romania, mai mult de 50% dintre sugari sunt hraniti cu lapte praf, in timp ce pe plan mondial ponderea copiilor hraniti artificial este de doar 20%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.