In ultima vreme, pe rafturile supermarketurilor autohtone gasesti tot mai des produse specifice alimentatiei "verzi", cum ar fi branza tofu, snitele din soia sau pat? vegetal. Cu toate ca inca multi romani stramba din nas si prefera o friptura sanatoasa, se pare ca numarul consumatorilor cu preferinte vegetariene e in crestere. De Ziua Internationala "Fara Carne" si cei care merg pe principiul ca "cea mai buna leguma e porcul", au ocazia de a afla macar cu titlu informativ ca produsele din carne sunt riscante pentru sanatate. Marius Vasilescu, vicepresedinte al Societatii Romane a Vegetarienilor (SRV), spera ca astazi, oamenii vor veni la Arcub sa asculte argumentele prezentate de nutritionisti in favoarea alimentatiei vegetariene.

Friptura, vinovata de cancer si boli de inima

Nutritionistii spun ca ideea de a fi vegetarian nu trebuie privita ca o paranoia. Sunt studii care demonstreaza ca cei care mananca carne sunt expusi bolilor de inima, diabetului si chiar cancerului de colon sau de plamani. "Jumatate din romani mor de boli cardio-vasculare, iar printre cauzele principale este dieta bogata in grasimi saturate de origine animala", citeaza Marius Vasilescu un astfel de studiu.

Citeste si:

Tortura in macelarii

Dincolo de argumentele legate de sanatate, vegetarienii protesteaza si fata de cruzimile la care sunt supuse animalele sortite abatorului. "Se intampla ca vitele sa fie transate de vii. Unele supravietuiesc chiar pana la cel care taia cozile, cel care spinteca stomacurile, cel care sfasia pielea", povesteste un macelar american. Animalele torturate in macelarii elimina, de asemenea, toxine nocive care se regasesc ulterior in carne.