Aproape 200.000 de elevi care vor absolvi liceul in 2006 vor alege intre facultatile de stat, particulare, dar si straine. Costul unui an de studiu la particularele romanesti variaza intre 200 si 1.000 de euro. Dar sint si tineri dispusi sa-si ia o diploma in strainatate. Ei trebuie sa scoata din buzunar in jur de 30.000 de dolari pe an.

Din totalul de 35 de universitati straine participante la editia din acest an a Tirgului Universitar Romanesc, ce se va deschide pe 1 aprilie, doar patru fac parte dintr-o lista cu 100 cele mai bune din toata lumea: Yale, Massachusettes Institute of Technology (MIT), Harvard si Sheffield. In prezent, numai in Franta invata 5000 de romani, iar la Harvard, alti 25.

Un an in strainatate, peste 30.000 de dolari

Diferentele de costuri dintre scolile romanesti si cele din strainatate sint simtitoare: 30.880 de dolari pentru un an universitar la Scoala de Arhitectura din cadrul Universitatii Yale, 33.400 la MIT, iar la cea mai buna universitate din Statele Unite ale Americii, Harvard, pretul unui an este de 32.097 de dolari. Florin Colceag, presedintele Institutului Roman pentru Studii si Cercetari Avansate (IRSCA), lamureste ca diferenta atit de mare intre raportul pret-calitate dintre universitatile romanesti si cele din Vest este dat de configurarea foarte limpede a programei celor din strainatate, fata de acumularea de materii practicata de institutiile educationale din Romania. "La noi este o concurenta nu in ofertarea tipului de programe, ci in atragerea unui numar cit mai mare de studenti", a mai precizat presedintele IRSCA.

Rate academice

La facultatile particulare din Romania, orice an universitar poate fi platit in rate, ca un aragaz, frigider sau televizor din lanturile de magazine. Inscrierea intr-un an de studiu, forma de invatamint la zi la Universitatea "Titu Maiorescu", costa diferit, in functie de profilul facultatii. Viitorii avocati trebuie sa plateasca 400 de euro pe an, iar pe medicinisti si stomatologi, un an de studii ii costa 880 de euro. Facultatea de Psihologie este cea mai solicitata pentru inscrieri, ajungind la un total de 10.000 de studenti, luind in calcul toate formele de invatamint, cu o taxa de 445 de euro pentru un an universitar. La Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", lucrurile sint mai simple. Orice facultate, fie ca este de Stiinte Juridice si Administrative, de Finante, Banci si Contabilitate, de Relatii Economice si Internationale, de Limbi si Literaturi Straine, are acelasi pret de inscriere: 400 de euro pe an. Cenusareasa Universitatii "Dimitrie Cantemir" este tocmai Facultatea de Istorie, cu o taxa pe an universitar de 200 de euro.

Teologia e cea mai scumpa

La tirgul de pe 1 aprilie, Universitatea Bucuresti ofera tinerilor pachetele universitare si postuniversitare, disponibile din toamna lui 2006. "Vom promova intreaga oferta a Universitatii Bucuresti, de la cea universitara, postuniversitara, cit si la distanta", a declarat Alina Rosu, ofiter de relatii publice din cadrul universitatii.

Tot Alina Rosu a precizat si tarifele programelor universitatii: 500 de euro, taxa pe un an de studii la Facultatile de Biologie, Chimie, Geologie, Fizica si Psihologie. Singura exceptie este Facultatea de Teologie, specializarea Arte, cu o taxa de 1.000 de euro pentru un an de studiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.