Uniunea Europeana pare a avea incredere in potentialul turistic al Romaniei. Autoritatea Nationala pentru Turism anunta ca, in anii urmatori, dezvoltarea turismului autohton va beneficia de fonduri structurale in valoare de trei miliarde de euro

Banii europeni vin intr-un moment foarte potrivit, in care se anticipau ani grei pentru turism dupa integrarea in Uniunea Europeana. Popularitatea Bulgariei in rindul turistilor occidentali, problemele de infrastructura si servicii si eliminarea biletelor subventionate se anuntau ca obstacole greu de depasit. Fara sa mai vorbim despre gripa aviara, care a ajuns insa in majoritatea tarilor cu traditie turistica. Balonul cu oxigen ne este intins de aceasta data de Comisia Europeana. Totul depinde de cum il vom folosi si cum vor fi investiti banii.

Destinatie precisa

Anuntul a fost facut chiar de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism. "In conformitate cu Planul National de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, aprobat de Guvernul Romaniei, dezvoltarea turismului in Romania va beneficia de fonduri structurale in valoare de aproximativ trei miliarde de euro", a spus Ovidiu Marian, presedintele ANT. Ramurile care vor beneficia de acesti bani s-au stabilit deja. "Aceste fonduri europene sint distribuite pe urmatoarele programe: Programul Operational Sectorial 'Cresterea competitivitatii economice>>, axa prioritara V 'Romania - destinatie atractiva pentru turism si afaceri>> va beneficia de 140 de milioane de euro; Programul Operational Regional 'Dezvoltare Regionala>>, axa prioritara III, 'Dezvoltarea turismului regional si local>> va beneficia de 667 de milioane de euro, iar Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, axa III, subsectiunea 'Diversificarea economiei rurale>> va beneficia de 2,2 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al ANT. Dupa cum se poate vedea, cea mai mare atentie se acorda zonei rurale, in vreme ce turismul de afaceri, o ramura cu o crestere spectaculoasa in ultimii ani, beneficiaza de cei mai putini bani.

Mestesuguri si traditii

Sprijinul puternic pentru localitatile din mediul rural este de inteles, in conditiile in care un loc de munca este o problema de nerezolvat pentru locuitorii acestora. Turismul poate fi o sansa. Ramine de vazut citi bani vor fi directionati catre turism, deoarece, asa cum se poate vedea, suma de 2,2 miliarde de euro este destinata diversificarii economiei rurale. Cert este ca aproape orice activitate desfasurata in mediul rural este o posibila atractie pentru turistii romani. De altfel, in unele pensiuni se ofera turistilor posibilitatea de a lua parte la activitati gospodaresti sau la activitati de prelucrare a lemnului.

"Din aceasta suma ar trebui sa se realizeze semnalizarea obiectivelor turistice si a localitatilor. De asemenea, incurajarea mestesugurilor si a artizanatului este indicata, deoarece turistii straini vin si vad ceva specific fiecarei zone. Este buna si pentru economia localitatilor, deoarece turistii cumpara, iar tinerii vor fi mai interesati sa duca mai departe aceste mestesuguri, deoarece acestea pot deveni o sursa de venituri. Nici activitatile de promovare nu trebuie neglijate", spune Maria Stoian, presedintele ANTREC.

Orase cu firma

Operatorii de turism considera ca este un semnal bun pentru investitorii straini. "In momentul in care investitorii straini vor vedea ca se aloca astfel de sume din bugetul comunitar, isi dau seama ca la baza acestei decizii au stat studii care arata ca turismul in Romania va avea o crestere si atunci vor veni sa cumpere", spune Mircea Draghici, secretarul general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. El crede ca de data aceasta este nevoie de crearea unei identitati a Romaniei pe piata turistica internationala. "Romania trebuie promovata ca o destinatie care ofera ceva unic, nu trebuie comparata cu celelalte tari. Turistul trebuie sa spuna ca mer-ge in Romania, pentru ca acolo are ceva ce in alte parti nu gaseste", spune Mircea Draghici. De asemenea, considera ca trebuie create branduri pentru orasele cu potential turistic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.