Caracteristicile unui sedan il fac, practic, un vehicul dorit de foarte multi clienti. Exista o gama larga de astfel de vehicule din care puteti alege. Aceste sedan-uri de divid in mai multe categorii: marimi mici, medie, mari, de familie si de lux. Chiar si in aceste categorii puteti gasi modele cu caracteristici de condus foarte diferite. Unele sunt mai sportive, altele ofera mai mult confort sau sunt mai practice.

Si totusi, de ce am cumpara un sedan? Modelele sedan ofera cea mai buna tehnologie de manevrare, performante, confort, economie de carburant si siguranta. Ele reprezinta o alegere buna in cele mai nefaste situatii de condus. Asta, daca nu aveti nevoie de spatiu pentru mai mult de cinci persoane sau o incarcatura prea mare.

Motoare si transmisii. Cele mai multe sedan-uri de marime mica sau mijlocie au un motor cu patru cilindri, care in mod sigur consuma putin carburant. Pentru mai multa putere puteti alege un sedan cu motor in sase cilindri sau un motor turbo in cinci cilindri. Motoarele modelne V6 economisesc carburant mai bine chiar decat motoarele in patru cilindri.

Sedan-urile mari sau de lux au un motor V8. Este bine sa cautati un motor care opereaza usor si fara a face zgomot. Chiar si in momentul in care accelerati motorul nu ar trebui sa haraie si sa maraie. Multe sedan-uri sunt disponibile numai cu transmisie automata. Transmisia manuala ste disponibila, de obicei, pentru sedan-urile mici sau sport. Transmisia manuala aduce cu sine mai multa performanta si un consum redus de carburant fata de cea automata.

Tractiune fata,spate sau 4x4? Cele mai multe sedan-uri au tractiune fata, deoarece ofera o mai buna stabilitate decat cea pe spate in conditii nefaste. Sedan-urile de marime peste medie, mari si de lux folosesc tractiunea spate care ofera o mai buna manevrare. Sedan-urile 4x4 sunt din ce in ce mai populare; ele asigura o tractiune foarte buna pe sol alunecos.

Consumul de carburant. Chiar si in aceiasi categorie de sedan, consumul de carburant este foarte important. Acest consum difera de la model la model insa un lucru este sigur. Modelele cu motor mare au un consum ridicat de carburant. Cele mai la moda modele sunt versiunile diesel.

Spatiu pasageri. Cele mai multe sedan-uri ofera spatiu pentru cinci pasageri: doi in fata si trei in spate. Spatiu din spate este, adesea, stramt si neconfortabil pentru adulti. Cele mai confortabile scaune din spate sunt cele pozitionate central cu centuri de siguranta in trei puncte. Daca intentionezi sa asezi un adult in spate este necesar sa tragi scaunul din fata.

Spatiu de depozitare. In momentul in care va uitati la marimea unui porbagaj este bine sa va uitati si la modul de deschidere/ inchidere al porbagajului. Multe masini sunt echipate cu scaune detasabile pentru a face mai mult spatiu pentru depozitare.

Aspecte de siguranta. Toate sedan-urile au ca optiune standard airbag-uri frontale, centuri de siguranta in trei puncte, scaun pentru copii mici. Anumite sedan-uri ofera airbag-uri laterale si airbag-uri care protejeaza capul fie ca sunt in scaunul soferului sau pe scaunele din spate. Optiunea ABS este standard la majoritatea modelelor. Aspecte de siguranta cum ar fi :controlul stabilitatii, controlul tractiunii, monitorizarea presiunii in cauciucuri, sistemul cu senzori ai airbag-urilor si farurile de zi sunt optiuni cu care sunt dotate majoritatea sedan-urilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.