Mult timp femeia era tratata in societate drept o persoana care nu are ce cauta in afaceri, si mai ales in politica, capa-citatile ei find contestate, evident, de barbati.

Insa in ultimii ani reprezentantele sexului frumos au demonstrat ca se poate schimba firea lucrurilor. Expresia "Business lady", adica femeia in afaceri, a incetat a fi una anacronica. Astazi ea, femeia, este prezenta in toate domeniile economiei nationale, inclusiv si in acele care pana mai ieri erau considerate doar o prerogativa a sexului puternic. Insa problema apare cand trebuie sa se dedice si familiei...

De cand femeile au castigat greutate in randurile fortelor de munca, diferentele dintre sexe au existat in orice domeniu de activitate, de la fabrici, la constructia de avioane de lupta, si in orice nivel ierarhic, de la seniori pana la juniori. Acum ca femeile s-au ridicat pe scara sociala, obtinand functii din ce in ce mai inalte, numarul femeilor cares i-au deschis propriile lor afaceri a crescut cu 103% in ultimii 10 ani, iar dife-rentele incep sa dispara chiar si la nivel executiv. Studiile au aratat ca atat stilul masculin de conducere, cat si cel feminin sunt la fel de eficace. Dar cand au fost comparate punct cu punct, stilul feminin de conducere s-a dovedit a avea unele limite.

In mod obisnuit, femeile sunt mult mai bune decat barbatii in ceea ce priveste comunicarea si relatiile intre oameni. Probabil va ganditi ca acestea nu sunt adevaratele instrumente pentru a pune pe picioare o afacere si a o face profitabila.
Insa, in general, femeile isi exprima aprecierile fata de rezultatele in munca, mult mai liber si mult mai des. Ele obisnuiesc sa puna intrebari, in timp ce barbatii au tendinta de a da raspunsuri. In companiile in care comunicarea detine un loc important si in care exprimarea aprecierilor se face cu usurinta, femeile sunt cele care stiu cum sa faca personalul sa se simta pretuit si rasplatit. Aceasta se traduce in-tr-o recrutare avantajoasa ca investitie si in capacitatea de a lucra cu angajati stabili si loiali - acesta fiind cel mai mare talent.

Lumea barbatilor

Insa, atotputernicia masculina isi spune cuvantul, inca, in multe domenii, pentru ca se pare ca ei ocupa majoritatea functiilor importante intr-o institutie, indiferent de natura ei. In schimb, daca o femeie ajunge in varful unei ierarhii, atunci apar fel de fel de speculatii privind eventualele compromisuri pe care aceasta le-a facut cu ea insasi pentru a placea unui barbat bine pozitionat care ar fi putut sa o ajute sa ajunga asa de sus.

Altfel spus, in spatele unei femei cu o functie importanta se ascunde un barbat care a propulsat-o, dupa ce, ea, bineinteles, ca a facut comporomisuri.
Se spune ca o femeie de succes trebuie sa imbine cariera cu o viata fericita de familie, sa fie placuta, indrazneata, cultivata, dar si sa arate bine, sa fie frumoasa si, ca sa puna capac la toate, sa aiba bani. Pare greu sau de-a dreptul imposibil, dar sunt cel putin 100 de femei care au reusit. Un presedinte al unei companii de medicamente, presedintele patronatului de textile din Romania si un consilier din Ministerul Afacerilor Externe sunt cele mai de succes femei din tara noastra, conform Topului "100 femei de succes", realizat de revista "Capital".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.