La ora actuala, cladirea este in faza in care a fost lasata in 1986

Noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei ar putea fi gata in cel mult doi ani, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Pentru a putea fi, insa, adusa la nivelul unei institutii culturale de secol XXI, cladirea are nevoie de circa 80-100 milioane de euro, a declarat Iorgulescu. "Banii vor veni de la Banca Europeana, care si-a dat acceptul de principiu si, daca lucrurile vor merge bine, e posibil sa-i avem in luna iunie", a spus ministrul. Deocamdata, potrivit aprecierilor lui Iorgulescu, cladirea "zace intr-o stare destul de apropiata de cea pe care a lasat-o 'impuscatul>>".

Mai exact, "in anul 2004, era in faza in care fusese lasata in 1986", a adaugat acesta precizand ca "situatia Bibliotecii - cel mai important obiectiv cultural national - este un subiect fierbinte, care ar trebui sa-i intereseze pe toti cei raspunzatori de soarta ei". Pentru a intra pe un traseu firesc, in scopul celor urmarite, ministerul de resort a reusit, printr-o hotarare de guvern, sa sisteze toate lucrarile de executie si sa puna in discutie proiectul, care mergea paralel cu executia.

Odata sistate contractele de executie si de proiectare, o echipa formata din juristi si specialisti a efectuat un control privind modul de desfasurare a lucrarilor, iar raportul incheiat a fost transmis actualei conduceri a Bibliotecii Nationale. "Vom decide, asadar, care sunt masurile pe care le vom lua fata de conducerea Bibliotecii, in eventualitatea in care aceasta se face vinovata de neregulile descoperite de catre echipa de control", a afirmat Adrian Iorgulescu, subliniind ca toate acestea se impuneau, "pentru a intra intr-o noua finantare", pe un teren "perfect curatat de posibile balasturi". Problemele nu se opresc insa aici. Una dintre ele se refera la Aula bibliotecii (legata de cladirea principala) ce este detinuta, la aceasta ora, de Ministerul Educatiei si Cercetarii si de la care trebuie preluata.

Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, prioritatea Guvernului

Cat priveste situatia sediului vechi al Bibliotecii Nationale, din lipsa de bani, aici au fost sistate lucrarile de refacere.

"Deocamdata, ne preocupa faptul ca sediul sa fie functional si fondul de carti sa nu se deterioreze. Suntem prea saraci pentru a ne permite sa le facem concomitent", a conchis ministrul, amintind ca suma de care are nevoie cladirea pentru a arata civilizat se ridica la 5 - 6 milioane de euro.

In schimb, megaevenimentul cultural "Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007" pare sa inghita, pentru desfasurarea celor aproape 200 de programe, 15 milioane de euro. Deh, intrarea noastra in UE trebuie sa fie una triumfala! Guvernul va aloca, in acest sens, 40 la suta din suma totala, alti 40 la suta fiind suportati de Primaria Sibiu, iar diferenta de 20 la suta a fost asumata de catre unii autori ai proiectelor selectate, potrivit lui Iorgulescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.