Pescuitul speciilor de sturioni din Delta Dunarii, dar si vanzarea caviarului produs in Romania, ar putea fi interzise pe o perioada de 10 ani de acum incolo, daca ordinul comun al ministerelor Mediului si Agriculturii va intra in vigoare.

Pana acum sturionii romanesti au fost exploatati la maximum pentru pretiosul caviar

Cele doua ministere au elaborat un ordin privind interzicerea in totalitate a pescuitului pentru cinci specii de sturioni pe o perioada de 10 ani. Proiectul de act normativ vizeaza refacerea populatiei de sturioni din regiunea de nord-vest a Marii Negre si in Dunarea inferioara, prin interzicerea temporara a pescuitului acestor specii. Un ordin al ministrului Mediului aprobat anul trecut prevede interzicerea pescuitului sturionilor timp de trei ani, doar in anumite zone ale Deltei Dunarii.

Restrictiile propuse de autoritatile in domeniu se aplica pentru o perioada de 10 ani. Proiectul de act normativ interzice pescuitul in scop comercial, utilizarea oricaror echipamente de pescuit si vanzarea produselor si subproduselor obtinute de la sturioni salbatici pescuiti in apele romanesti. Restrictiile se aplica unui numar de cinci specii de sturioni - viza, nisetrul, pastruga, cega si morunul - care sunt fie periclitate (viza fiind considerata chiar extincta ori critic periclitata), fie vulnerabile. In anul 2003, Romania se situa pe primul loc in clasamentul exportatorilor mondiali de icre de morun si de pastruga si pe locul al treilea la exportul de caviar, dupa Rusia si China, in urma stabilirii cotelor de export pentru acel an.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.