Ca sa primeasca aviz, orice noua constructie din Bucuresti va trebui sa asigure un anumit numar de locuri de parcare. Daca proiectul primariei va fi aprobat, constructorii vor avea de ales: ori fac loc pentru masini, ori platesc pentru fiecare loc de parcare neconstruit.

Pentru a creste nivelul de eficienta a utilizarii spatiului urban si pentru a scapa de masinile parcate aiurea, care incurca traficul rutier, Primaria Municipiului Bucuresti va da aviz de constructie doar cladirilor care vin la pachet cu locuri de parcare.

Proiectul, care va fi dat joi spre aprobare Consiliului General, prevede ca orice imobil nou sa includa parcaje, garaje individuale sau colective. 90% dintre locurile de parcare trebuie sa fie in interiorul cladirii, adica in subteran sau suprateran, si doar 10% la nivelul solului.

O cladire destinata activitatilor comerciale, industriale sau de agrement va trebui sa aiba mai multe locuri de parcare decit una destinata locuintelor, chiar daca ambele au aceeasi suprafata. "Actul vine sa inaspreasca conditiile de realizare a constructiilor. Iti faci casa, dar nu si parcare. Si atunci unde pui masina, pe trotuar?", spune Gheorghe Udriste, directorul Directiei de Drumuri si Sistematizarea Circulatiei din Primaria Capitalei.

10.000 de euro locul de parcare

Numarul de locuri de parcare pe care o cladire va trebui sa il asigure depinde de suprafata si de functia pe care aceasta o va indeplini. Casele, vilele si blocurile pentru locuinte vor fi obligate la un loc de parcare, daca au sub 100 mp si la doua locuri pentru fiecare unitate locativa care depaseste aceasta suprafata. Imobilele destinate unor activitati financiar-bancare, industriale, sportive, de sanatate, de cazare sau de agrement vor avea nevoie de un loc de parcare pentru fiecare 50 mp construiti.

Cladirile pentru comert si alimentatie publica vor avea nevoie de un loc pentru fiecare 20 mp construiti. La toate acestea se adauga un supliment cu 20% mai mare pentru locurile de parcare, destinate salariatilor, vizitatorilor sau aprovizionarii.

"Acolo unde nu se pot realiza locuri de parcare, se plateste o taxa de 10.000 de euro. Primaria va pune in schimb la dispozitie teren si va construi parkinguri comune. Nu e o amenda! Cine nu are unde sa-si faca parcare, sa nu-si mai faca constructia", spune Gheorghe Udriste.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.