V-ati gandit vreodata ca o “portie” de ras e foarte buna pentru sanatate?

Cercetatorii americani au demonstrat, pornind de la vizionarea unor filme de comedie, ca "veselia" face bine la inima. Filmele de comedie, de exemplu, sunt benefice deoarece maresc fluxul sanguin, se arata intr-un studiu citat de BBC News.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Maryland, Statele Unite, a facut un experiment in cadrul caruia 20 de tineri sanatosi au fost pusi sa urmareasca intre 15 si 30 de minute din-tr-un film trist si unul amuzant, la o distanta de 48 de ore.

Cand au urmarit filme de genul "Mary cea cu vino-ncoa", fluxul sanguin a crescut la toti participantii, in afara unuia. Cercetatorii sustin ca efectul este echivalent cu a lua o doza de medicamente pentru inima.

In schimb, filme de genul "Salvati soldatul Ryan", cu multe scene de razboi, au avut efectul contrar, raporteaza jurnalul "Heart". Echipa de oameni de stiinta afirma ca rasul ar putea avea un efect de largire a arterelor, pe cand, se stie, stresul le ingusteaza.

Doctorul Michael Miller, coordonatorul studiului, a spus ca, desi este nevoie de mai multa munca de cercetare pentru ca descoperirea sa fie confirmata, vestea ar putea prezenta interes pentru amatorii de cinema.

"Fluxul sanguin creste cu peste 50% cand o persoana rade, fata de momentele in care este supusa unui stres mental", afirma Miller.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.