200 de milioane de femei nu dispun de acestea
Milioane de femei nu au, potrivit ultimelor studii, nici acum dreptul de a lua singure decizii in privinta casatoriei si a procrearii. "La Summit-ul Mondial din septembrie 2005, liderii lumii au fost de acord ca trebuie sa asiguram acces universal la sanatatea reproducerii pana in 2015, pentru ca acesta este un pas critic in obtinerea egalitatii de gen si in indeplinirea celorlalte Obiective de Dezvoltare ale Mileniului: imbunatatirea sanatatii mamei, reducerea mortalitatii infantile, combaterea HIV/SIDA si reducerea saraciei.

Drepturile si sanatatea reproducerii sunt fundamentale pentru emanciparea femeilor", precizeaza Thoraya Ahmed Obaid, director executiv al Fondului ONU pentru Populatie. Aceasta a mai spus ca, "potrivit studiilor, investitia in sanatatea reproducerii imbunatateste sanatatea materna si reduce riscul mortalitatii infantile si materne conform Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Prin programele actuale din tarile in curs de dezvoltare, 500 de milioane de femei, care nu doresc sa ramana insarcinate, primesc contraceptive in fiecare an.
Astfel, au fost prevenite 187 de milioane de sarcini nedorite, 60 de milioane de nasteri neplanificate, 105 milioane de avorturi, 22 de milioane de sarcini pierdute, 2,7 milioane de decese infantile, 215.000 de decese provocate de sarcini. Totusi, astazi exista in lume 200 de milioane de femei pentru care nu putem oferi servicii de contraceptie. Iar lipsa accesului la servicii de sanatate a reproducerii este principala cauza a mortalitatii si a problemelor de sanatate la femeile din tarile in curs de dezvoltare".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.