Aproape sapte la suta din populatia Romaniei cu varsta de peste 20 ani sufera de bronsita cronica, dar numai 150.000 dintre bolnavi sunt cunoscuti, afectiunea fiind subdiagnosticata chiar si cand este o forma severa, a declarat saptamana aceasta Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, cu ocazia lansarii, in premiera, in Romania, a primului program educational dedicat bolnavilor de plamani.

"In Romania, prevalenta BPOC este de aproximativ 6-7 la suta, la populatia cu varsta peste 20 de ani. Aceasta inseamna aproximativ 800.000 de pacienti, din care cunoscuti sunt 150.000 de oameni".
Principala cauza de imbolnavire este fumatul activ si chiar daca toti fumatorii din Romania ar renunta astazi la fumat, problemele generate de BPOC ar persista pentru cateva generatii. Boala consta intr-o inflamatie cronica permanenta a cailor respiratorii care se ingusteaza, si a plamanilor care nu se mai golesc complet de aer.

De asemenea, apare si o secretie in cantitate mai mare pe care pacientul o elimina prin tuse. In acest fel, organismul nu mai primeste suficient oxigen si are de suferit. In general, boala apare dupa varsta de 45 de ani, putand fi insa intalnita si la varste mai tinere. Pacientul cu BPOC nu isi constientizeaza boala si accepta cu greu ideea unui tratament zilnic, de lunga durata, corect administrat, absolut obligatoriu intr-o maladie ireversibila. Renuntarea la fumat este privita cu suspiciune si neincredere de pacienti, desi este elementul esential pentru incetinirea progresiva a bolii.
BPOC nu se vindeca, dar boala poate fi mentinuta la un nivel care sa permita pacientului o viata normala, dupa renuntarea la fumat si respectand tratamentul recomandat de doctori.

Intrucat BPOC poate fi similara ca gravitate cu neoplasmul pulmonar, Societatea Romana de Pneumologie a hotarat sa inceapa o campanie nationala cu caracter educativ pentru a imbunatati starea de sanatate a suferinzilor.
Campania de educare a inceput luna aceasta, in Bucuresti, ca un program pilot si continua in Iasi, Timisoara si Constanta, primele orase in care vor avea loc intalniri intre medicii pneumologi si pacientii cu aceasta maladie. In Europa, la fiecare doua minute un om moare din cauza BPOC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.