7.000 de studenti romani isi vor petrece vara la munca in Statele Unite, in cadrul unui program anual, intermediat de Ambasada SUA. Tinerii au inceput sa se orienteze catre locuri unde sint bine platiti, dar nu au oportunitati de a-si cheltui banii.

Reprezentantii a peste zece companii americane au venit in Romania sa recruteze studenti pentru joburile pe vara. Astazi, la hotelul Best Western din Bucuresti, se va deschide tirgul de slujbe in Statele Unite pentru studenti.

Ca sa te poti inscrie in program, trebuie sa fii student, integralist, la o universitate de stat sau particulara acreditata. Daca esti in anul I, trebuie sa ai media generala peste 9.00. Notele la examene sint luate in considerare, indiferent de anul de studiu. Trebuie sa stii limba engleza, macar la nivel mediu. Oricine vrea sa plece participa, obligatoriu, la un interviu la Amabasada SUA. Viceconsulul american Elizabeth Lawrence, de la Ambasada SUA din Bucuresti, le-a explicat ieri studentilor clujeni conditiile de participare la program.

Costuri si cistiguri

Programul costa aproximativ 700 de dolari, cu tot cu taxe, iar biletul de avion (in functie de destinatie) poate costa intre 500 si 700 de euro. Dar, fata de suma initial investita, de pina in 2.000 de dolari, in cele trei luni petrecute acolo poti cistiga intre 5.000 si 8.000 de dolari. "Exista cazuri cind ai mincarea si cazarea asigurate sau cind trebuie sa ti le platesti singur, dar chiar si asa tot ramii cu bani in buzunar. Acum avem toata America acoperita, avem studenti care merg peste tot, inclusiv in Alaska, unde, in ultimii ani, a crescut numarul de doritori", spune Iulia Szantho, reprezentantul Student Travel din Cluj. Aceasta firma trimite anual in jur de 1.000 de studenti numai din Cluj catre America.

Ce trebuie sa faci pentru un pumn de dolari

Joburile sint variate si platite diferit, de la 6 la 12 dolari pe ora sau chiar mai mult, daca ai noroc. Cei care merg in Alaska, spre exemplu, au la indemina slujbe in industria pestelui: curata peste pentru 12 dolari pe ora, dar fac si ore suplimentare, platite mai mult. In plus, nu au prea multe tentatii la indemina pe care sa isi cheltuiasca banii. Cele mai cautate sint slujbele unde se dau bacsisuri - chelner, barman sau asistent la cluburi de golf. "Eu sint anul I la Teatru, am muncit pentru toate examenele ca sa am medie mare si vreau sa plec ca sa imi fac bani pentru un studio de inregistrari", spune Mihai, student la Tirgu-Mures.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.