De ceva vreme, a aparut si in Romania profesia de parinte, ca solutie la problema reintegrarii copiilor abandonati.

Ce este asistentul maternal? Este persoana atestata care, pentru o perioada, ia unul sau mai multi copii in ingrijire la domiciliul sau. Cand primeste in plasament sau in incredintare un copil, asistentul maternal semneaza un contract de munca. El are drepturile unui angajat la o institutie de stat, fiind platit, dar raspunde penal daca i se intampla ceva grav copilului. Pentru a obtine atestatul de asistent maternal, candidatii trebuie sa nu aiba un loc de munca stabil si sa indeplineasca mai multe conditii privitoare la sanatate, aptitudini, locuinta si mediu familial.

El trebuie sa aiba o locuinta cu cate o camera pentru fiecare copil, sa le asigure acestora conditii de igiena si educatie. Nu pot deveni parinti de profesie cei care au fost condamnati pentru infractiuni, parintii decazuti din drepturile parintesti sau cei care sufera de boli cronice transmisibile. Ce acte sunt necesare pentru a deveni asistent maternal? Dosarul va contine o cerere adresata Directiei pentru Protectia Copilului din judetul sau sectorul unde candidatul are domiciliul, un CV, copii legalizate ale actelor de stare civila si actelor de studii, o scurta prezentare a colocatarilor, certificate medicale eliberate de policlinica unde sunt arondati acestia, cazierul judiciar al solicitantului si al persoanelor din casa si un act de proprietate al locuintei.

In termen de 90 de zile de la inregistrarea cererii, Directiile pentru Protectia Copilului trebuie sa dea un raspuns solicitantului. Asistentul maternal e recompensat cu un salariu de baza (brut, echivalent cu cel al unui asistent social cu studii medii), la care se adauga 15% - spor de stres si spor de vechime in munca. Pentru fiecare copil, se primeste alocatia de plasament si alocatia de stat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.