Femeile traficate in scopul exploatarii sexuale au nevoie de mai multa atentie pentru a fi ajutate sa depaseasca stigmatizarea si discriminarea la care sunt supuse, daca dorim ca ele sa-si revina complet dupa chinurile prin care au trecut si sa se reintegreze in societate, afirma Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor.

Rusinea exploatarii sexuale poate duce la ostracizare sociala pentru femeile si fetele traficate si ea este o realitate a vietii de zi cu zi pentru victimele din toata lumea. Familiile fie isi reneaga membrii, fie risca sa fie renegate ele insele de comunitatile care cred ca greseala apartine victimei si nu traficantului. In Africa de Sud, femeile traficate din zonele rurale sarace, sunt respinse de familiile lor atunci cand se intorc in sanul acestora, si astfel sunt fortate sa se mute in zonele urbane si sa lucreze in industria sexului pentru a supravietui. Pentru ele, sexul comercial este singurul mod in care pot castiga bani sa traiasca. In alte parti ale Africii, ca si in Europa si America de Sud, victima traficului este stigmatizata si privita ca un esec social daca se intoarce fara banii sau bogatia promisa si presupusa de plecarea la munca in strainatate, fara sa conteze cum urma ca acesti bani sa fie castigati.

In Europa de Est si Asia Centrala, stigma de a fi fost traficata pentru exploatare sexuala le forteaza pe majoritatea femeilor si fetelor traficate care se intorc acasa sa nu caute asistenta de care au nevoie pentru a-si reveni, chiar si atunci cand programe atotcuprinzatoare de asistenta sunt disponibile.
"Rusinea de a fi lucrat in industria sexului inseamna ca femeia sau fata traficata refuza sa admita ce i s-a intamplat, ce a trebuit sa faca pentru a supravietui in mainile taficantilor lipsiti de scrupule. Este foarte ingrijorator ca asta o impiedica sa vina sa primeasca ajutor cand are nevoie de el in mod cert. Am putea sa ajutam cu mult mai multe victime," a spus Oksana Horbunova, coordonator al unui program OIM impotriva traficului in Estul Europei.

Atunci cand sunt traficate, tratamentul la care sunt supuse de catre traficanti, clienti si de catre cei care pun in aplicare legea este simptomatic in ceea ce priveste stigmatizarea presupusa de situatia dificila a victimelor. Mult mai important este ca victimele nu primesc intotdeauna sprijinul de care au nevoie din partea autoritatilor, odata ce au fost salvate, si cateodata sunt tratate asemenea criminalilor in procesul de intervievare, sunt inchise si uneori chiar deportate.

"Eforturile la nivel mondial impotriva traficului de fiinte umane, in special femei si fete in scopul exploatarii sexuale, vor avea mai mult succes prin oprirea stigmatizarii si prin crearea posibilitatii ca femeile traficate sa faca un pas mai departe si sa vorbeasca despre experientele lor. Dar acest lucru poate fi facut doar atacand ignoranta si prejudecatilor legate de cauzele pentru care femeile devin victime ale traficantilor, ignoranta si prejudecati care se mentin in randul publicului larg", a adaugat Ndiaye.
In cadrul programelor OIM, in Romania au fost asistate aproape 1050 de victime ale traficului de fiinte umane in perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2006.

De-asemenea, in cadrul campaniilor de informare a victimelor, a potentialelor victime si a publicului larg, OIM a conceput si distribuit in Romania, cu ajutorul partenerilor sai guvernamentali, neguvernamentali si din media, peste 50 de tipuri de materiale care se estimeaza ca au atins o audienta de milioane. Eforturile anti-trafic continua si in 2006 prin acordarea asistentei pentru victime, informare si prevenire, cercetare, dezvoltarea si aplicarea de strategii impreuna cu toti partenerii institutionali.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.