In localitatea Lalosu, din judetul Valcea, peste 30 de fantani aflate in curtile localnicilor se aprind din cauza gazelor emanate din panza freatica.

In zile mai calduroase emanatiile sunt atat de puternice incat oamenii fierb tuciuri cu apa chiar pe ghizurile fantanii, apa nemaifiind buna de baut.

Pentru gospodarii din satele Portaresti si Mologesti, ce apartin de comuna valceana Lalosu, problema apei a devenit una extrem de serioasa. Si asta pentru ca, in urma cu aproape un an, oamenii au sesizat un miros suspect de gaze emanate din fantani. Apa avea foarte multe impuritati si era tot mai galbena la culoare. Multi localnici au lasat fantanile in paragina, au desfiintat galetile, numai ca in urma cu cateva zile oamenii au sesizat un fenomen extrem de ciudat. In contact cu o flacara sau cu o scanteie, fantanile au inceput sa ia foc. "Am bagat pompa in fantana sa scot apa si ca urmare a unei scantei deasupra putului a izbucnit o flacara imensa", a spus Ion Caramida, unul dintre localnici. Fie de la flacarile deschise din curti, fie aprinse intentionat de localnici, fantanile s-au transformat in adevarate torte, iar oamenii au gasit si intrebuintari focului care se aprinde tam-nesam.

"Eu am pus tuciul cu apa sa fac mancare pentru porci deasupra ghizului fantanii. Pai era valvataie de ajunsese pana la acoperisul putului. Apa clocotea in vas. Mi-a fost frica sa nu ia foc casa aflata in imediata vecinatate si sa dau de alta belea", ne-a spus Nicolae Curca. Locuitorii din sate s-au adunat pe la porti si ne cheama sa vedem minunea. "Eu am scos fantana din uz, dar daca sub pamant este vreo punga de petrol sau gaze, o sa-mi fac sonda in curtea casei si atunci o sa dea norocul peste mine", spune Constantin Cernitu.

Fenomenul a starnit si curiozitatea autoritatilor. In sat au venit atat prefectul de Valcea, Anuta Handolescu si suprefectul Radu Renga, cat si numeroase masini de pompieri militari din judetul Dolj sau de la detasamentul din Dragasani-Valcea, pentru ca acestia sa poata interveni in cazul incendiilor. Satenilor li se asigura apa potabila cu cisternele, numai ca localnicii se vaita ca sunt asa de saraci ca nu au vase in care sa tina proviziile de apa.

"In cele doua sate mai sunt totusi trei fantani cu apa potabila. Asa se spune in adresa pe care am primit-o ieri de la Directia de Sanatate Publica. Primaria le va cumpara satenilor vase ca sa aiba in ce tine apa", a spus primarul comunei, Ion Toma.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.