Ploile puternice, topirea stratului de zapada si scurgerea de torenti de pe versanti ameninta sa provoace, pana marti, viituri in vestul tarii. Institutul National de Hidrologie a avertizat ieri 11 prefecturi asupra riscului de producere a inundatiilor.

Potrivit avertizarii transmise autoritatilor locale din Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras Severin, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu Mare, Salaj si Timis, cursurile de apa vor ridica probleme din cauza cresterii alarmante a debitelor. Masuratorile facute de hidrologi arata ca, zilele acestea, cele mai periculoase rauri vor fi cele din bazinele Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri si Aries. Meteorologii spun ca azi si maine vor cadea precipitatii insemnate in Maramures, Crisana, nordul Banatului, nord-vestul Transilvaniei, Muntii Apuseni si nordul Carpatilor Orientali. La munte vor predomina ninsorile.

Digurile sparte pun in pericol casele sinistratilor

Mii de case reconstruite dupa ce au fost facute una cu pamantul de inundatiile de anul trecut risca sa fie maturate din nou de ape. Motivul: o parte a digurilor care trebuie sa le apere de viituri nu au fost refacute ori au fost reparate de mantuiala. Cele aproximativ 2.000 de case reconstruite sau aflate in constructie dupa prapadul care s-a abatut asupra Romaniei in 2005 sunt asadar in pericol, sustin mai multi specialisti in constructii. Un exemplu in acest sens il reprezinta cele patru diguri de pe raul Vedea, judetul Teleorman. Acestea sunt reparate doar in proportie de 35 la suta. "La noi mai sunt cinci brese neastupate. Daca vine iar apa, 1.500 de hectare de teren vor fi afectate", ne-a declarat Daniel Raboj, primarul din Bragadiru-Teleorman. La randul sau, primarul Ion Dulgheru, din Contesti a precizat: "Mai sunt doua puncte critice si la noi, dar abia din mai vor fi ridicate la cota de inundatii".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.