Ministerul Educatiei vrea sa desfiinteze liceele de arta, de muzica sau de dans si in fiecare mare oras in care exista astfel de scoli sa le uneasca intr-una singura. In prezent, liceele sint inspectate, iar profesorii sint evaluati.

Liceele vocationale sint amenintate cu reorganizarea. "Se face o analiza de catre minister si urmeaza sa se hotarasca daca le vom desfiinta sau nu", spune Cristian Alexandrescu, seful Inspectoratului Scolar din Bucuresti. In luna ianuarie a acestui an, liceele de arta au intrat in evaluarea facuta de inspectorii de specialitate de la Ministerul Educatiei. Inspectorul general scolar al Capitalei recunoaste ca "aceste controale efectuate la liceele vocationale reprezinta unul dintre criteriile care se iau in calcul la analiza ministerului. La fel se iau in calcul si rezultatele de la evaluarea profesorilor".

Copiii au fost terorizati de evaluari

Evaluarile, dar mai ales intentia oficialilor de a comasa liceele vocationale ii revolta pe profesori, dar si pe elevi. "S-a facut o inspectie, la sfirsitul semestrului I, cind eram in plina derulare a activitatilor de evaluare: teze, colocvii, pregatiri pentru olimpiade", se spune intr-o scrisoare semnata de profesorii Liceului de Muzica "Dinu Lipatti" din Bucuresti, care a fost trimisa premierului Tariceanu si ministrului Educatiei, Mihail Hardau.

Cadrele didactice sint revoltate de modul in care s-a facut inspectia, mai ales ca "la clasa a IX-a C au fost trei inspectii si o teza in aceeasi zi, iar copiii faceau pipi de emotie. Pur si simplu au fost terorizati", povesteste Florian Nemes, profesor de pian la "Lipatti". Inspectorul de specialitate de la Ministerul Educatiei, Crinela Gorganeanu, care s-a ocupat de evaluarea liceelor vocationale, spune ca Inspectoratul general va lua deciziile si masurile in baza raportului de control. "Inspectia s-a realizat in conditii normale si nu am constatat lucruri grave", spune inspectoarea.

Unirea vocationala: muzica, baletul si teatrul

Antrenorii de talente se tem ca Ministerul Educatiei vrea sa uneasca liceele "Lipatti’, "Capsali" si "Enescu", care sa aiba trei specializari: muzica, balet si teatru. "Toate acestea duc, dupa parerea noastra, la anularea identitatii Liceului de coregrafie si radierea lui ca institutie de sine statatoare", cum spune Nitescu Anca, directoare la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali". Nici elevii de la Liceul "F. Capsali" nu sint multumiti de aceasta unire. "De ce sa se uneasca? Nu-mi convine asa ceva!", spune Alin, un elev din clasa a XII-a.

Propunerea de unire pina la 15 martie

Secretarul se stat pentru invatamintul preuniversitar, Paloma Petrescu, recunoaste ca se face o analiza, insa deocamdata "nu am primit nici macar raportul pe Bucuresti si nici din alte orase". Insa Paloma Petrescu arunca mingea in poarta Inspectoratului. "Propunerea de reorganizare a retelei scolare trebuie sa vina din partea ISMB, pe care Ministerul o va analiza si va decide. Daca vor ca acest lucru sa se intimple incepind cu 2006-2007, atunci ISMB trebuie sa vina cu propunerea de reorganizare pina la data de 15 martie, cind ministerul va semna planul de scolarizare", spune Paloma Petrescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei.

Aptitudinile testate anticipat

Liceele vocationale mai au o problema cu ministerul. Prin noua metodologie a testelor nationale, evaluarea aptitudinilor se face inainte cu o luna de examenele nationale. "Testarea aptitudinilor este unul dintre criteriile de admitere la liceele vocationale, si daca acest lucru se face inainte de testele la celelalte materii, vom avea mari probleme cu completarea numarului de locuri de la liceu. Nu mai este o concurenta loiala", spune Tania Vlad, director-adjunct la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza".

Elevii vor fi reticenti sa se duca la evaluarea talentului pentru ca vor fi preocupati mai mult de testele nationale. Iar daca sint admisi la aptitudini, pot sa piarda o proba de la testele nationale. Reprezentantii Ministerului Educatiei sint de parere ca noua metodologie vine in ajutorul elevului. "Le-am pus cu o luna mai devreme ca sa nu-i stresam. Si invers daca se dadeau era acelasi lucru", spune Liliana Preoteasa, directorul Directiei de Invatamint Preuniversitar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.