Buzaul a devenit al doilea oras din tara, dupa Navodari, in care se confirma virusul aviar. Judetul s-a mai confruntat cu o astfel de situatie, focare de gripa aviara fiind confirmate, in luna decembrie a anului trecut, in trei localitati. Virusul H5 a fost confirmat la o gasca salbatica descoperita moarta, zilele trecute, in municipiul Buzau, in zona care imprejmuieste Curtea de Conturi.

Pasarea a fost gasita de un angajat al Curtii de Conturi Buzau, care a luat cadavrul gastei, fara sa isi ia masuri de protectie, si l-a dus intr-un tomberon. Ulterior, a anuntat medicii sanitar-veterinari. In urma confirmarii virusului inalt patogen, s-a luat masura supravegherii zonei pe o suprafata de 10 kilometri. Intrarea si iesirea pasarilor vii in si din oras, precum si comertul furajelor si cerealelor in spatii deschise au fost interzise. Virusul H5N1 a fost confirmat si in judetul Dambovita, in gospodaria unui localnic din satul Catunu, comuna Morteni.

Autoritatile sanitar-veterinare au dispus eutanasierea tuturor pasarilor din comuna. Totodata, laboratorul din Bucuresti a confirmat virusul H5N1 si pentru probele prelevate din judetul Calarasi - comuna Unirea si judetul Braila - comuna Zavoaia. In judetul Constanta, in comunele Topraisar si Vlahi, au fost introdusi 300 de pui santinela.

Se ineaca afacerile cu pasari in Ungaria

Vanzarile de pasari au scazut in Ungaria cu 15-20% dupa ce, la sfarsitul lunii februarie, virusul gripei aviare a fost descoperit la pasari pe teritoriul statului. "Dupa ce virusul H5N1 a fost confirmat la mai multe lebede, ceea ce a redus increderea consumatorilor in produsele avicole, vanzarile s-au redus cu 15-20%", a declarat Laszlo Takacs, seful Consiliului pentru carne de pasare din Ungaria.

5.000 fazani sacrificati de teama gripei

Aproximativ 5.000 de fazani dintr-o crescatorie din judetul Arad au fost sacrificati in ultimele saptamani din cauza gripei aviare. Pasarile erau destinate repopularii unor fonduri de vanatoare din alte tari, dar n-au mai putut fi livrate peste granita, din cauza masurii interzicerii exporturilor de pasari vii. Crescatoria apartine Directiei Silvice Arad, iar fazanii au fost crescuti in conditiile in care existau comenzi externe, cele mai multe venite din Italia. Dupa ce a asteptat mai multe luni, in speranta ridicarii restrictiilor, Directia Silvica a decis sacrificarea fazanilor. Fermierii vor incerca sa-si recupereze o parte din pierderi, prin comercializarea carnii catre restaurante sau prin intermediul unor supermarket-uri.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.