Dupa patru ore de discutii in contradictoriu si de acuzatii reciproce, editorii au reusit miercuri seara sa ajunga la un acord in privinta tirgului de carte din iunie. Editia de anul acesta va fi organizata de AER, sub numele de „Bookfest”, dar celelalte asociatii de editori si-au impus conditiile.

"Reiterez ideea ca, daca astazi nu se va ajunge la un acord, ministerul se va retrage din aceasta poveste", a spus in deschiderea rundei de negocieri de miercuri seara Tudorel Urian, consilier in Ministerul Culturii si gazda a intilnirii decisive dintre asociatiile de editori. "Noi va punem la dispozitie doar spatiul. Restul va priveste", a adaugat, sec, Urian, referindu-se atit la sala unde a avut loc intilnirea, cit si la faptul ca ministerul va acoperi exclusiv costurile inchirierii salii de expozitii de la Romexpo, unde tirgul de anul acesta urmeaza sa aiba loc.

Sau cum vrem noi, sau deloc

"Sintem de acord cu formarea unei asociatii mari de editori care sa organizeze, de acum incolo, tirgurile de carte. Dar nu mai avem timp pentru asa ceva anul acesta", a spus Radu Dimitriu, unul dintre reprezentantii AER la negocieri. Vinerea trecuta, editorii convenisera ca trebuie formata o uniune care sa grupeze asociatiile rivale si sa poata ajunge la consensul necesar pentru a beneficia de banii de chirie de la minister. "Daca nu lansam acum ofertele, conform proiectului nostru, va fi prea tirziu", a amenintat Dimitriu, care i-a pus pe contestatarii de la celelalte asociatii in fata unei alternative neasteptate. "Noi am cheltuit deja multi bani pentru acest proiect, am comandat calculatoare, am rezervat denumirea site-ului, avem contractele cu designerii, am facut plicurile cu sigla. Fie organizam tirgul, asa cum l-am gindit noi, pe raspunderea AER, fie va cedam proiectul si nu ne mai ocupam cu asta."

Lovitura de teatru

Replica a venit imediat din partea lui Mihai Penescu, reprezentantul Uniunii Editorilor din Romania (UER). "Vorbesc in numele UER, dar si al Federatiei Editorilor si Distribuitorilor de Carte din Romania, care a avut sedinta de constituire vineri. Reprezentam 70% din piata de carte", a declarat, exagerind putin, Penescu. Vestea i-a surprins pe cei de la AER, care se folosisera pina atunci de argumentul ca ei sint cea mai mare grupare de editori de pe piata, pozitie care le da dreptul de a organiza tirgul fara sa se consulte cu celelalte asociatii mai mici. "Trebuie sa ne lamurim ca avem dreptul sa stim in detaliu ce prevede proiectul AER, daca nu chiar sa intervenim", a spus Penescu.

Oferta black-box

"Oferta AER nu trebuie sa fie de tip black-box", au adaugat si ceilalti reprezentanti ai asociatiilor contestatare, lansind acuzatii de lipsa de transparenta la adresa AER. "Daca acum toata lumea o sa verifice toate detaliile si o sa incepeti sa ne intrebati de ce platim cit platim, de ce nu putem sa obtinem o reducere acolo sau dincolo, noi va lasam sa va ocupati voi", a raspuns Radu Dimitriu, care a aratat, totusi, ca "daca treaba merge bine", de anul viitor AER va ceda proiectul asociatiei mari care urmeaza sa reuneasca toate gruparile rivale si sa organizeze tirgul, incepind din 2007. Replica a stirnit reactii dure din partea contestatarilor, carora nu li se comunicasera nici un fel de detalii cu privire la preturi sau la repartizarea bugetului pe categorii de cheltuieli. Nici nu era nevoie, "este un proiect privat", a raspuns Doina Marian, directorul executiv al AER.

"Proiecte de interes public"

"Si Bursa este, in fond, o societate privata, dar nu-si permite sa fie netransparenta cu firmele care participa la piata", a punctat Varujan Vosganian, prezent la intilnire in calitate de reprezentant al Uniunii Scriitorilor. "Chiar daca este vorba despre un proiect privat, este unul de interes public", a adaugat Vosganian. Reactia i-a determinat pe cei de la AER sa dea anumite detalii cu privire la repartitia bugetului. Astfel, participantii au aflat ca 20% din bani se vor cheltui pentru publicitate, fara a lua in calcul cheltuielile pentru cataloage. Cifra li s-a parut enorma celorlalti, care erau nemultumiti de faptul ca metrul patrat de stand amenajat va costa 57 de euro, mai mult decit la Tirgul Gaudeamus, care se desfasoara tot la Romexpo. "Ati exclus din start editurile mici", au replicat ei. "Vrem sa organizam un eveniment impresionant", a venit raspunsul AER.

AER lasa din pret

Dupa mai bine de trei ore de discutii, contestatarii au reusit sa impuna anumite conditii celor de la AER. Intrucit nu puteau veni cu o alternativa, asociatiile mici au acceptat pina la urma ca tirgul sa se numeasca "Bookfest" si sa fie organizat de AER, insa numai cu conditia ca pretul pe metru patrat de stand sa fie cu 5% mai mic decit plafonul minim practicat anul trecut la tirgurile de carte. Aceasta pentru ca anul acesta este primul an in care Ministerul Culturii va acoperi chiria spatiului. Alte conditii prevazute in protocolul semnat sint ca bugetul sa fie prezentat in detaliu, ca intrarea la tirg sa fie gratuita si, in sfirsit, ca eventualul profit sa fie in totalitate cedat viitoarei uniuni care va grupa toate asociatiile de editori si se va numi "Casa cartii". Aceasta organizatie inca neinfiintata se va ocupa de tirg incepind de anul viitor.

Acord final

Runda de discutii de miercuri a fost precedata, saptamina trecuta, de alte doua reprize de negocieri care insa nu au dus nicaieri. La originea nemultumirilor a fost ambitia Asociatiei Editorilor din Romania (AER) de a organiza tirgul de carte dupa un proiect propriu si fara a consulta celalalte asociatii de editori. Condusa de Gabriel Liiceanu, AER este cea mai mare asociatie de profil si grupeaza citeva dintre cele mai importante edituri, cum ar fi Humanitas sau Polirom, dar reprezinta mai putin de 50% din piata romaneasca de carte. Alte edituri mari - RAO, de exemplu -, ca si multe dintre editurile care publica manuale, nu sint membre AER si au protestat vehement impotriva a ceea ce au considerat a fi o tentativa de a monopoliza tirgul in scopul maririi profitului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.