Astazi incepe simularea testelor nationale, cu proba la Limba si literatura romana, si va continua maine, 3 martie, pentru Limba si literatura materna - maghiara sau germana - si in 6 si 10 martie pentru Matematica, respectiv Istoria romanilor sau Geografia Romaniei.

Este o buna ocazie pentru elevii claselor a VIII-a de a-si testa cunostintele si capacitatea de a face fata examenului pe care trebuie sa il sustina in luna iunie, de a vedea, implicit, nivelul la care se situeaza si de a-si descoperi punctele vulnerabile asupra carora trebuie sa mai insiste in timpul ramas pana la examenul propriu-zis.

Aceste simulari de examen nu au caracter obligatoriu, elevii putand opta la fel de bine pentru neparticipare. Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, este insa optimist in privinta numarului cat mai mare de elevi prezenti, pentru ca, pe de o parte, aceste simulari se desfasoara in zile obisnuite de curs si, pe de alta parte, tocmai datorita faptului ca nu exista nici o metoda de constrangere, inclusiv optiunea trecerii notelor obtinute apartinand elevilor.

Scopul acestor simulari de examen este acela de a reflecta cat mai fidel situatia reala de examen atat din punctul de vedere al subiectelor si al gradului de dificultate a acestora, cat si din perspectiva organizatorica.

La fel ca si testarea nationala, simularea se desfasoara in centre de examen, exceptie facand localitatile izolate, unde directorilor de scoala li s-a propus organizarea acestor simulari de teste in propriile institutii de invatamant.

Rezultatele pe care elevii le obtin la aceste verificari nu sunt intotdeauna concludente, ne spune Adrian Stoica. In primul rand, din cauza ca nu toti copiii au recapitulat pana acum materia pentru examen, iar subiectele simularilor, asemeni celor de la examenul propriu-zis, sunt concepute din toata materia parcursa pana acum. Acesta este si motivul pentru care notele la istorie sau geografie sunt mai mari, fiind vorba despre o materie parcursa intr-un singur an.

La literatura romana, prin subiecte axate mai mult pe teorie literara, se vizeaza dezvoltarea spiritului critic al elevului si capacitatea acestuia de formulare si exprimare coerenta a ideilor. In privinta normelor gramaticale nou instituite prin DOOM2, editat in vara anului trecut, elevii nu au motive de ingrijorare, cel putin pentru acest an, acceptandu-se atat formele noi, cat si cele vechi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.