Surse guvernamentale ne-au spus c pe masa ministrului de resort se afl un dosar referitor la situaia din Delta Dunrii. Momentan ins, msurile pe care le va lua ministrul sint sub semnul indoielii. Totui, voci din Guvern susin c este luat in calcul i posibilitatea trecerii Administraiei Rezervaiei Biosferei Delta Dunrii (ARBDD) in subordinea Ministerului Agriculturii. Un alt dosar care ii ateapt rindul este cel referitor la proiectele SAPARD. Atit in cazul afacerilor din Delta Dunrii, cit i in cel al proiectelor SAPARD au existat scandaluri in care au fost implicai oameni de afaceri sau reprezentani ai administraiei publice locale.

Afacerile din Delta Dunrii sint in vizorul ministrului Agriculturii, Gheorge Flutur. Se vorbete chiar de o trecere a Administraiei Rezervaiei Biosferei Delta Dunrii de la Ministerul Mediului la Agricultur.

Delta Dunrii este luat in vizor de ministrul Agriculturii, Pdurilor i Dezvoltrii Rurale, Gheorghe Flutur. Surse din minister ne-au spus c pe masa ministrului se afl, printre altele, un dosar referitor la situaia din Delta Dunrii. "Este nevoie de revizuirea mai multor dosare, printre care i acesta. Toate activitile trebuie puse in linia strategiei Alianei D.A", ne-au precizat sursele citate. Este vorba in primul rind de modul in care au fost concensionate activitile de pescuit in zon.

Posibile modificri legislative

Surse guvernamentale susin, de asemenea, c una dintre variantele la care ar putea apela ministrul Flutur se refer la trecerea Administraiei Rezervaiei Biosferei Delta Dunrii (ARBDD) de sub tutela Ministerului Mediului sub cea Ministerului Agriculturii. Intrebat despre aceast posibilitate, Virgil Munteanu, guvernatorul ARBDD susine c nu a auzit nimic in acest sens. El explic faptul c acest lucru nu ar fi oportun, intrucit atribuiile Ministerului Agriculturii sint incompatibile cu cele ale ARBDD. "Ministerul Agriculturii are atribuii economice, iar ARBDD are mai mult atribuii in ceea ce privete protecia mediului", ne-a explicat Munteanu. Potrivit acestuia, trecerea ARBDD la Ministerul Agricultuii se poate face numai prin modificarea legislaiei referitoare la rezervaie. "Exist o lege din 1993 in care se specific faptul c ARBDD se afl in subordinea Ministerului Mediului. Aceast lege nu a fost inc schimbat", apreciaz Munteanu.

Afaceri suspecte in Delt

Delta Dunrii este o zon de interes pentru muli oameni de afaceri din Romania cu activiti mai mult sau mai puin dubioase. Concesionrile ce au avut loc in aceast zon au fost de foarte multe ori contestate. Spre exemplu, la finele lui 2002, pescarii din Delt au solicitat anularea unor licitaii de concesionare ce au avut loc in acea zon. Pescarii susineau c licitaiile au fost ilegale i c le-a fost inclcat dreptul de preemiune stipulat chiar in legea ce guverneaz aciunile Rezervaiei Biosferei Delta Dunrii. Un scandal mai recent, de la finele lui 2004, il are in atenie pe omul de afaceri Alexandru Bittner. Potrivit unor articole din pres, acesta a luat in concesiune aproximativ jumtate din suprafaa Deltei. Mai precis, Bittner a licitat i a citigat dreptul de a pescui singur pe o suprafa de 100.000 de hectare.