Trei dintre vitamine - A, C si E - sunt renumite pentru capacitatile lor antioxidante. Ele neutralizeaza radicalii liberi, despre care se crede ca sunt cauza multor boli grave, precum cancerul, afectiunile coronariene, diabetul, cataracta, artrita. Tot radicalii liberi sunt cei care declanseaza procesul de imbatranire.

Vitamina A, care este cunoscuta si ca vitamina cresterii, face parte din categoria vitaminelor hiposolubile, jucand un rol important in vedere, crestere si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii. Aceasta vitamina este una dintre cele care au si un rol antioxidant, oferind protectie impotriva cancerului. Poate fi gasita in special in ficat, morcov, cartofi dulci, dovleac, untura de peste, lapte, unt, galbenus de oua rosii, spanac, ardei, varza, sfecla rosie, mango, papaya, curmale etc. Sursele principale pentru vitamina A raman ficatul, galbenusul de ou si uleiul de peste, iar provitamina A se regaseste in fructele si legumele verzi. Doza recomandata este de 600 miligrame pe zi pentru femei si 700 miligrame pe zi pentru barbati.
Vitamina C este o alta vitamina importanta care, pe langa rolul antioxidant, este antihemoragica, antiinfectioasa, antianemica. Vitamina C este indispensabila la formarea colagenului si tesutului osos, combate permeabilitatea si fragilitatea capilara si participa la formarea anticorpilor, asigurand astfel protectie impotriva unor forme de cancer si a bolilor coronariene.

Ajuta organismul sa absoarba fierul din alimente si formeaza globulele rosii. Sursa cea mai bogata de vitamina C o constituie citricele, fructele (portocale, papaya, mere, kiwi, afine, capsuni, coacaze, macese), ardei verde dulce, patrunjel, marar, varza rosie, broccoli, cartofi, spanac. De asemenea se gaseste in ficat, rinichi, creier si lapte. Vitamina C se distruge prin fierbere, conservare sau expunere la lumina. Doza recomandata este de 400 de miligrame pe zi pentru femei si barbati. Fumatorii au nevoie de 800 de miligrame zilnic.

Citeste si:

Vitamina E, cunoscuta si sub denumirea de vitamina fertilitatii, este tot o vitamina hiposolubila cu rol antioxidant puternic care impiedica deteriorarea celulelor de catre radicalii liberi, stabilizand membranele celulelor si imbunatatind functia imuna la varstnici. Vitamina E previne bolile cardiovasculare si multe forme de cancer si reduce riscul aparitiei cataractei. Unele studii au reliefat ca in diabetul zaharat vitamina E poate imbunatatii controlul metabolic. Rolul sau cel mai important este, insa, acela de a mentine troficitatea aparatului germinativ. Are si un rol antiinfectios, antiscleros, ce se implica in combaterea distrofiilor musculare si osoase. Originea vitaminei E este una mixta, adica si vegetala si animala, gasindu-se indeosebi in cereale, telina, varza, fasole, mazare, salata, spanac, mere, uleiuri vegetale, precum si cel de soia si cel de porumb, lapte, oua, carne unt si branzeturi.

Vitaminele cresc rezistenta la infectii

Alte vitamine care au rol antioxidant sunt cele din grupul B6, care au multiple implicatii in metabolism, ajutand la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor. Acestea sunt hidrosolubile si intervin in formarea globulelor rosii, asigura buna functionare a creierului si, printre altele, joaca si un rol antioxidant, ajutand organismul sa elimine unele substante toxice. Vitaminele din grupul B6 favorizeaza formarea anticorpilor crescand astfel rezistenta la infectii. Se gasesc atat in regnul animal cat si cel vegetal, in drojdie uscata, ficat, soia, banane, nuci, cartofi, orez, cereale integrate, peste, polen, spanac, cacao, telina, patrunjel, fasole boabe. Vitaminele din grupul B6 sunt foarte sensibile la lumina, dar rezista la caldura. Doza recomandata este de 1,2 miligrame pe zi la femei si 1,4 miligrame pe zi la barbati. Persoanele care iau vreme indelungata anticonceptionale, antibiotice, precum si cele care fumeaza au mai multa nevoie de vitamina B6.