Unul din patru decese cauzate de sindromul mortii subite la copil este atribuit fumatului in timpul sarcinii

Organismul femeilor este afectat in mai mare masura decat cel al barbatilor de expunerea la nicotina. Scaderea nivelului de estrogeni cauzata de fumat este responsabila de afectarea libidoului, de aspectul masculinizat ori de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumatoare. O alta problema apare in cazul in care nicotina se combina cu tratamentul anticonceptional. In acest caz probabilitatea de producere a unui accident vascular cerebral sau a unei boli cardiace creste foarte mult.

Pe de alta parte, femeile care fumeaza vor astepta sa ramana insarcinate mai mult decat cele care nu fumeaza. ''Motivul este acela ca fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere a unui copil scad cu 10-40 la suta. Cu cat mai multe tigari fumeaza, cu atat mai mult va astepta o femeie sa ramana insarcinata.

In acelasi timp, un studiu facut recent in Franta a demonstrat ca femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro si care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi, au sanse de succes de doar 15 la suta, in timp ce femeile nefumatoare au sanse de aproape 23 la suta'', precizeaza dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru renuntarea la fumat.

Problema cea mai importanta este insa aceea ca obiceiul mamei de a fuma afecteaza copilul atat in timpul vietii intrauterine cat si dupa nastere: ''Copiii nascuti din mame fumatoare au in medie o greutate mai scazuta cu 200-300 de grame decat copiii nascuti din mame nefumatoare. De fapt, cu cat o femeie va fuma mai multe tigari, cu atat copilul ei va avea o greutate mai scazuta la nastere. Cercetari recente au demonstrat ca tigarile diminueaza cantitatea de sange din placenta, ceea ce reduce cantitatea de nutrienti care ajunge la fetus, iar constrictia vaselor uterine produce hipoxie.

Mai este, de asemenea, cunoscut faptul ca monoxidul de carbon afecteaza transferul de oxigen prin placenta. Greutatea redusa la nastere este asociata cu un mai mare risc de moarte sau boala in primii ani de viata. In aceasta situatie, consecintele negative asupra fetilor se inregistreaza mai ales la gravidele care continua sa fumeze in ultimele trei luni de sarcina''.

Fumatoarele au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii

Rata avortului spontan este substantial mai mare la femeile care fumeaza, afirma dr. Ciobanu.

''In medie, fumatoarele au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii, complicatii care pot include sangerari, desprinderea prematura a placentei si ruperea prematura a membranei. Fumatul matern in cursul sarcinii a fost, de asemenea, incriminat si in producerea de nasteri premature. Cercetatorii citeaza cu 20 la suta mai multe nasteri inainte de termen la femei care fumau cel putin un pachet de tigarete pe zi. Mortalitatea perinatala - decesul copiilor in prima saptamana de viata - are cu o treime mai multe sanse sa apara la copiii nascuti din mame fumatoare. Ca si cum acest lucru nu ar fi suficient, unul din patru decese cauzate de sindromul mortii subite la copil este atribuit fumatului in timpul sarcinii'', explica dr. Magdalena Ciobanu.

Aceasta mai spune ca nu numai fumatoarele active sufera de pe urma tutunului: ''Sotiile nefumatoare cu soti fumatori au sanse reduse cu 34 la suta de a ramane insarcinate, conform unui studiu facut la Universitatea din Bristol''.

Totodata, mamele fumatoare vor avea mai putin lapte si vor inceta alaptarea la san mai devreme. Pe de alta parte, ''obiceiul mamei de a fuma in timpul sarcinii se reflecta asupra copilului pe intreaga perioada a copilariei. Astfel fumatul matern este un important factor de risc pentru dezvoltarea astmului bronsic, bronsitei si pneumoniei la copil.

Studii mai recente sugereaza ca fumatul mamei este un factor de risc pentru producerea otitelor medii si a obezitatii copiilor''.

Pentru a evita pe cat posibil toate aceste riscuri, dr. Ciobanu sfatuieste femeile fumatoare sa renunte la acest viciu, inainte de a ramane insarcinate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.