Romania va avea in anul 2008 inca 264 km de autostrada.

Cifra reprezinta mai mult decat o dublare a numarului de km de autostrada disponibili in prezent, insa, din punctul de vedere al programului de guvernare si a angajamentelor luate fata de UE, este un esec.

Pana la sfarsitul mandatului, in anul 2008, vor mai fi construiti 520 km de autostrada, promitea la instalare actuala echipa guvernamentala.

Respectarea acestei promisiuni ar fi facut ca aproape jumatate din totalul de 1.400 km al coridoarelor IV si IX de transport pan-european - care traverseaza Romania si prin care suntem conectati la reteaua UE, sa fie realizata la nivel de autostrada. Recent, aflat in vizita la Ministerul Transporturilor, premierul Calin Popescu Tariceanu a aflat ca nici macar acestia nu vor putea fi realizati pana in 2008 si ca in cel mai bun caz vor mai fi facuti doar 264 km.

Mai precis, in acest an vor fi dati in exploatare 17,5 km de autostrada, 341 km de drumuri nationale reabilitate si 26,7 km de centura ocolitoare. Pe langa acestia, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale are in lucru 382,6 km de autostrada, la 1.773,5 km se efectueaza lucrari de modernizare si se mai fac variante de ocolire a municipiilor cu o lungime de 83 km.

In acest an se va finaliza tronsonul de autostrada Fetesti Cernavoda, va fi incheiata fluidizarea traficului pe DN 1 - soferii urmand sa aiba la dispozitie sase benzi pana la Aeroportul Henri Coanda, de aici accesul pe DN 1 urmand sa se faca printr-un nod rutier.

Tot in 2006 va fi incheiata modernizarea drumurile nationale Petrosani - Simeria, Calarasi - Ostrov, Galati - Giurgiulesti, Voiteg - Moravita, Timisoara - Lugoj si, nu in ultimul rand, va fi modernizata, se spera ca pentru ultima data, autostrada Bucuresti - Pitesti. Pana la finele lui 2006 vor fi definitivate si variantele de ocolire a municipiilor Timisoara si Craiova, mai promite ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre.

Singurii km de autostrada predati anul viitor de CNADNR vor fi intre Drajna si Fetesti (78 km), la acestia urmand sa se adauge variante de ocolire la profil de autostrada a municipiilor Sibiu si Pitesti. Principalele drumuri modernizate anul viitor vor fi

Cluj - Sadova, Adunatii Copaceni - Giurgiu si Cernavoda - Basarabi Constanta, sectoare care vor insuma 293,2 km. In ultimul an al actualei guvernari va fi definitivata autostrada Bucuresti - Brasov cu o lungime de 169,5 km, vor fi definitivate variante ocolitoare cu lungimea de 71 km pentru municipiile Bucuresti, Ploiesti si Cluj si vor mai fi modernizati 1.300 km de drumuri nationale.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.