In Statele Unite, dar si in alte tari, speranta de viata inregistreaza o crestere atat de mare incat e posibil ca, in 2050, oamenii sa iasa la pensie la 85 de ani.

Aceasta e concluzia unei cercetari efectuate la Universitatea Stanford. Studiul, efectuat in patru tari - Statele Unite, China, Suedia si India - arata ca, in urmatorii 20 de ani, speranta de viata va creste cu un an in fiecare an.

Studiul a fost intocmit de biologul Shripad Tuljapurkar, de la Universitate Stanford, care a luat in calcul mai multi factori - de la stil de viata si acces la tratatamente, pana la rata de crestere a populatiei si activitate economica.

Astfel, spun cercetatorii de Stanford, in cele patru tari, multe dintre persoanele in viata la ora actuala au motive sa spere ca vor ajunge la 100 de ani, datorita medicamentelor, geneticii si tehnologiilor anti-imbatranire.

Faptul ca procesul de imbatranire e mult ameliorat exercita insa o presiune puternica asupra economiei.

In Statele Unite de pilda, daca oamenii vor continua sa iasa la pensie la varsta de 65 de ani, costurile asigurarilor de sanatate si a celor sociale se vor dubla.

Astfel, in China, Suedia si Statele Unite, pentru ca economia sa poata tine pasul cu speranta de viata, in doar 20 de ani, varsta de pensionare va trebui prelungita pana la 75 de ani, iar in 2050 ea va trebui sa ajunga la 85 de ani.

Tendinte similare se regasesc si in India, unde in 2005 oamenii vor fi nevoiti sa se pensioneze la 75 de ani. Schimbarile ar putea avea efecte si in plan personal.

Astfel, e posibil ca oamenii sa poata obtine imprumuturi de la banca pe un numar mare de ani - 50 de pilda, ori chiar 75.

In acelasi timp insa, aceaste tendinte pun o problema de natura etica. Cercetatorii de la Stanford atrag atentia ca in tarile sarace, in Africa de pilda, unde accesul la servicii medicale e precar, speranta de viata va fi tot mai mica in raport cu tarile bogate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.