Meteorologii avertizeaza ca in Muntii Fagaras exista riscul producerii de avalanse de grad 4, penultimul grad inaintea celui iminent.

In Muntii Fagaras, grosimea stratului de zapada ce a cazut in ultimele zile depaseste pe alocuri 40 de centimetri, astfel incat pericolul declansarii avalanselor spontane pe versantii foarte inclinati este extrem de mare. Intr-un comunicat al ANMH se arata ca, din cauza grosimii foarte mari a stratului de zapada usoara depusa, riscul declansarii de avalanse spontane de zapada proaspata este insemnat, mai ales pe versantii mai inclinati.

La altitudini de peste 2.000 de metri, cum este la Balea Lac, placile superioare sunt foarte dure si inghetate, iar trecerea oamenilor pe versantii inclinati poate duce la declansarea de avalanse de placa, ce pot antrena intregul strat. Chiar si schiorii experimentati si alpinistii sunt sfatuiti de salvamontistii sibieni sa evite zona de creasta.
Potrivit sefului Serviciului Salvamont Sibiu, Nicolae Mustea, cei care merg pe munte trebuie sa anunte salvamontistii cu privire la traseul pe care urmeaza sa-l strabata, sa anunte punctul de plecare si sa lase un numar la care pot fi contactati. Salvamontistii spun, insa, ca cel mai bine este ca turistii sa nu paraseasca partiile special amenajate si zona cabanelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.