Jocurile de noroc sunt o boala cultivata cu grija, uneori in urma studiilor facute la unica, in lume, Facultate de Gambling din Las Vegas.

De trei zile, directorul unui mare cazinou bucurestean traieste un cosmar profesional. Un cunoscut om de afaceri vine, joaca black-jack si castiga mereu cate 15.000-20.000 de dolari. De cate ori castiga, cazinoul are pierderi toata noaptea si la celelalte mese. "Trebuia sa-l scot din mana. Stiam ca tipului ii place sa se concentreze. I-am trimis un violonist, din trupa de cafe-concert, ca sa-i cante la masa. Businessmanul a inceput sa piarda si s-a enervat. A luat vioara angajatului meu si a facut-o bucati. In trei zile i-am luat tipului toti banii inapoi."

Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR), a invatat multe trucuri la o facultate unica in lume: Universitatea de Jocuri de Noroc din Las Vegas. Iar ca director de cazinou a vazut multe scene. "Oamenii educati devin de nerecunoscut cand joaca. Am clienti care sunt directori de banci, tipi cu studii inalte, imbracati de firma, supereducati. La masa de joc devin animale: injura, scuipa, urla. Se indeparteaza un metru de masa, isi revin si-mi cer scuze ca si-au pierdut controlul, luam masa impreuna, schimbam amabilitati. Apoi se intorc la masa si-si reiau comportamentul blamabil."

Momirea fraierului

Intre clientii mari si cazinouri exista mereu un razboi fara sanse pentru cei dintai. La Facultatea de Gambling din Nevada se invata manipularea clientilor cu parale multe. "Un client mare se construieste dintr-unul mai mic, dar cu potential. Ii dai sampanie, icre negre, aduci fete frumoase langa el, care ii zgandare orgoliul de jucator. Daca-i plac masinile, ii pui la dispozitie un Ferrari. Daca castiga mult, dar se stie dependent si vrea sa plece, cumperi toate biletele de avion pentru destinatia la care vrea sa ajunga. Daca pierde 5.000 dolari, ii faci cadou un ceas mai scump decat suma pierduta. Daca Celine Dion canta in Las Vegas, ii aranjezi sa ia masa cu artista. Dupa ce ai reusit sa-l faci sa mai joace, pe termen lung este imposibil sa ramana cu bani", spune presedintele AOCR.

Invataturile din Las Vegas se aplica pe sfert in Romania. Mentalitatea romaneasca este avantajoasa pentru cazinouri. Ai nostri se manipuleaza singuri, 90% din ei vin sa castige, nu sa se distreze, cum fac strainii. Clientii romani sunt de mai multe categorii, explica Sorin Constantinescu. "Unii vin doar sa manance gratuit, ii lasam de 2-3 ori fara sa joace, apoi ii punem pe lista neagra. Altii, cat consuma la bufet, atata si joaca. Ii lasam in pace, poate intra microbul in ei. Exista categoria celor care vor sa-si mareasca veniturile. Vin si iau notite, prelucreaza datele pe computer, apoi se intorc cu tot felul de scheme pe care le cred castigatoare. Avem apoi trisorii. Cei mai performanti au venit cu camera ascunsa si filmau cartile date de dealeri".

Jetonul de 250.000 de dolari

Constantin Balascan este un roman "most wanted" in America pentru inselaciune in dauna cazinourilor. Ion Saliu este alt roman, fost contabil, emigrat demult in America. Crede ca detine formulele castigatoare pentru toate jocurile de noroc, motiv pentru care este pus pe lista neagra de toate cazinourile din State. Sorin Constantinescu nu s-a intalnit in Las Vegas nici cu Balascanu, nici cu Saliu. Dar a vazut scene desprinse din productiile hollywoodiene. "Clientii mari joaca in saloane private, la care se ajunge prin prin niste tunele. Intr-un astfel de salon am vazut o persoana, la masa de baccara, care mizase un jeton de 250.000 de dolari. In Romania se joaca cel mult 1.000 de dolari. La fiecare minut tipul ala mai punea un jeton de 250 000 de dolari. Avea in fata cam 15 milioane de dolari de jucat. Cand termina banii, dupa 20-30 minute, mai semna un cec pe aceeasi suma. Nu credeam ca exista asa ceva. Cine juca? Un seic arab, in port traditional, care avea un baston cu maciulie de diamant, un tip cu un trening de bisnitar, care avea un lant gros de aur la gat, probabil un rus, si un asiatic cu ochelari de soare".


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.