Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca cele mai multe cazuri pot fi prevenite daca pacientul se prezinta la medic la timp

Cancerul este principala cauza de deces in lume (circa 8 milioane de oameni au murit in 2005 din cauza acestei afectiuni), iar in lipsa unor actiuni concrete, ar putea ucide peste 80 de milioane de oameni, in urmatorii zece ani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a propus un plan global de reducere cu doi la suta pe an, din 2006 si pana in 2015, a numarului deceselor cauzate de cancer. Organizatia apreciaza ca numarul deceselor cauzate de cancer ar urma sa creasca in continuare, estimarile pentru 2015 fiind ingrijoratoare.
Cel mai des intalnite forme ale cancerului la barbati sunt la plamani, stomac, ficat, colon si rect, esofag si prostata, in timp ce femeile fac mai ales cancer la san, la plamani, la stomac, cancer colorectal si cervical.

Potrivit OMS, sapte cazuri de cancer din zece apar in tarile sarace sau in curs de dezvoltare, unde resursele pentru prevenire, diagnostic si tratament sunt fie insuficiente, fie inexistente, insa conform studiilor, in jur de 40 la suta dintre cazurile de cancer pot fi prevenite printr-o dieta sanatoasa, prin activitate fizica si prin evitarea fumatului. "In ciuda faptului ca stim ca multe dintre cazuri pot fi prevenite ori tratate daca sunt descoperite la timp, multi alti oameni descopera boala cand este prea tarziu, cand tratamentul nu mai este disponibil. Totusi, calitatea vietii multor pacienti care au cancer poate fi imbunatatita substantial, prin administrarea de calmante si prin ingrijiri paliative", afirma Catherine Le Gales-Camus, director in cadrul OMS, preluat de Mediafax.

Statisticile disponibile in Romania arata ca in jur de 400.000 de romani sunt bolnavi de cancer, iar numarul lor continua sa creasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.