Fumatul creste cu 50 la suta riscul de impotenta pentru barbatii intre 30 si 40 de ani. "Este uimitor cat de putin informati suntem cu privire la un obicei pe care il deprindem cu atat de mare usurinta! "

"Este uimitor cat de putin informati suntem cu privire la un obicei pe care il deprindem cu atat de mare usurinta! In general despre fumat se stie ca poate provoca diferite feluri de cancer, ca ingalbeneste dintii si cauzeaza un miros neplacut al respiratiei. Toate acestea ar fi fost si asa suficiente sa ne determine sa renuntam.

Dar daca incepem sa ne informam, ne vom trezi in fata unui inspaimantator numar de avertismente ridicate de studiile de specialitate. Spre exemplu, cati dintre noi stiu ca fumatul are un mare impact asupra vietii sexuale?'', spune Magdalena Ciobanu, medic coordonator al Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat.

Aceasta sustine ca ''disfunctia erectila - incapacitatea repetata de a avea sau de a mentine erectia - la care de obicei ne referim atunci cand vorbim despre impotenta, s-a dovedit a fi legata de consumul de tutun.

Desi legatura dintre fumat si unele probleme de sanatate, precum cancerul de plamani si cataracta, a devenit un lucru cunoscut de mai toata lumea, influenta negativa a tutunului asupra potentei a fost cumva trecuta cu vederea, mai ales din cauza faptului ca in momentul in care ai aceasta problema nu vrei sa afle toata lumea''.

O meta-analiza a studiilor publicate incepand din anii '80 a demonstrat ca ''40 la suta dintre barbatii impotenti erau fumatori in comparatie cu 28 la suta de barbati din populatia generala.

In general, fumatul creste cu 50 la suta riscul de impotenta pentru barbatii intre 30 si 40 de ani. In Romania, unul dintre studiile realizate arata ca ''25 la suta dintre barbatii romani cu varste peste 35 de ani recunosc ca au o tulburare de erectie. Iar dintre acestia, 94 la suta fumeaza...''.

''Afectarea potentei masculine de catre fumat este dovedita de numeroase studii, astfel ca, in prezent, nu mai este nici o indoiala in aceasta privinta.
Dovada ca in tari precum Thailanda, Canada, Brazilia si in curand in UE, pe pachetele de tigari sunt tiparite mesaje sugestive de avertisment pentru legatura dintre fumat si capacitatea erectila a barbatului'', precizeaza dr. Magdalena Ciobanu.

Dar care este mecanismul?

''Nicotina provoaca vasoconstrictie periferica acuta, inclusiv spasme arteriale. Prin urmare, diferite grade de disfunctie erectila pot aparea ca o consecinta a obstructionarii arterelor ce iriga penisul.

Dar si venele sunt afectate, mai ales acele valve din peretii venelor care mentin sangele la nivelul penisului, asigurand persistenta erectiei. In consecinta, chiar daca se produce erectia, aceasta dureaza mai putin.

Astfel, barbatul fumator isi scade singur performantele sexuale cu care a fost inzestrat. Iar pentru aceasta, nu este nevoie sa fumeze mult: dupa doar doua tigari, diametrul arterei peniene, responsabila de irigarea penisului cu sange, se ingusteaza aproape pana la a se inchide total'', explica dr. Ciobanu.

In acelasi timp, unele substante din fumul de tigara contribuie la procesul dinamic in timpul caruia lipidele se acumuleaza pe peretii arterelor, ingreunand sau chiar impiedicand circulatia sangelui - proces ce determina ''instalarea aterosclerozei si, consecutiv, aparitia hipertensiunii arteriale.

Ori este cunoscut faptul ca cea mai frecventa cauza de disfunctie erectila este reprezentata de problemele vasculare, mai ales cele asociate cu ateroscleroza si hipertensiunea arteriala. Ateroscleroza este responsabila pentru aproximativ 40 la suta din cazurile de disfunctie erectila la barbatii de peste 50 de ani''.

Totodata, specialistii afirma ca o alta veste proasta pentru tinerii consumatori de tutun ''este ca fumatul afecteaza calitatea spermei. Barbatii care fumeaza au un numar mai mic de spermatozoizi decat cei care nu fumeaza, si o proportie mai mare de spermatozoizi cu malformatii, inclusiv ale ADN-ului''.

''Prezenta unui prag minim de leucocite de 6 la suta in lichidul seminal a fost asociat cu fertilitatea scazuta.

Studiile au aratat ca media concentratiei de leucocite din lichidul seminal este semnificativ mai mare la fumatori decat la nefumatori.

In consecinta, este o certitudine faptul ca barbatii, mari fumatori, trecuti de varsta de 45 de ani, prezinta scaderi ale libidoului si potentei sexuale, infertilitate si reduceri ale numarului de spermatozoizi.

Daca se asociaza hipertensiune si boli cardiace, riscul de impotenta completa creste considerabil'', explica dr. Magdalena Ciobanu.

Pe de alta parte, dr. Ciobanu ii sfatuieste pe fumatori sa-si puna inainte de toate o intrebare: ''Oare merita celebra 'tigara de dupa>> sa fie atat de mediatizata avand in vedere ca, indirect, contribuie la insatisfactia ambilor parteneri?''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.