Muncitorii romani care sufera accidente de munca in Italia primesc salariul integral pana la revenirea la serviciu, intre 60 si 75 la suta din suma fiind acoperita de autoritati, iar restul de angajator, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate. In cazul in care un muncitor roman are un accident la locul de munca, in Italia, trebuie sa declare acest lucru la spital sau la medicul curant, care sa elibereze primul certificat medical.

Dupa aceea, angajatul trebuie sa isi anunte patronul si sa ii inmaneze acest certificat. In baza acestui certificat medical, angajatorul informeaza oficial Institutul National de asigurare impotriva accidentelor la locul de munca si a bolilor profesionale (INAIL) cu privire la accident. Daca patronul nu anunta oficiile INAIL, acest lucru trebuie facut chiar de catre persoana accidentata. Primele trei zile dupa accidentare vor fi platite de angajator cu 60 la suta din remuneratie, iar ziua in care a survenit accidentul o va plati integral.

Pana la insanatosirea deplina a lucratorului, INAIL plateste zilnic o indemnizatie de 60 si apoi 75 de procente din salariul victimei. Din a patra zi dupa accidentare, timp de 90 de zile, INAIL plateste 60 la suta din salariul muncitorului, iar din a 91-a zi si pana la vindecarea totala, acesta aloca 75 la suta (diferenta de pana la 100 la suta cade in sarcina patronului, in conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National). In cazul in care lucratorul refuza tratamentul, pierde indemnizatia temporara.

In general, persoana accidentata primeste banii care ii revin la sfarsitul perioadei de convalescenta, printr-un cec care i se transmite direct, la adresa specificata in declaratia de accident. De aceea, este foarte important ca adresa indicata sa fie corecta si ca orice modificare aparuta sa fie adusa la cunostinta biroului INAIL in timp util, se precizeaza in comunicatul Departamentului pentru Munca in Strainatate. In situatia in care perioada de tratament este lunga, lucratorul poate cere, chiar si telefonic, plata anticipata a unei parti din suma care ii revine. In cazul in care lucratorul decedeaza ca urmare a unui accident de munca, INAIL plateste lunar familiei acestuia o suma de bani, calculata in functie de valoarea retributiei pe care o incasa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.