Unitatile de invatamant din judetul Neamt risca, la modul cel mai serios, sa ramana pustii, din cauza unui abandon scolar fara precedent. Numai in cursul ultimelor doua luni, peste 1.500 de scolari au renuntat la studii, pentru a pleca alaturi de parintii lor care muncesc in strainatate. Dintre acestia, 500 sunt elevi de gimnaziu, 466, elevi de scoala generala, iar restul sunt elevi la diverse licee si scoli de arte si meserii din judet.

Potrivit datelor furnizate de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, cele mai multe cazuri de abandon se inregistreaza in zona municipiului Roman, unde sate intregi s-au golit, dupa ce populatia a emigrat, practic, in masa, in Italia. "E un fenomen care nu poate fi stopat, atata vreme cat romanii nu vor avea aici, in tara, conditii de trai care sa-i determine sa nu mai plece cu familii cu tot peste hotare. Mai problematic este insa ca unii dintre acesti elevi care pleaca de la noi isi continua studiile in strainatate, iar la revenirea lor in tara trebuie sa facem o serie lunga, complicata si costisitoare de investigatii, pentru a le putea echivala acele studii", a precizat Emil Creanga, seful Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.