Anand Seth, directorul BM pentru Europa Centrala, considera ca doar un avans economic anual de peste 8% ar duce Romania la nivelul UE... peste 10-15 ani

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale publicat in octombrie 2005, Romania ar trebui sa inregistreze o crestere economica anuala de 8% pentru a elimina saracia pana in 2015. El a atras insa atentia ca avansul Produsului Intern Brut trebuie obtinut in contextul unei stabilitati macroeconomice.
"Nivelul saraciei din Romania este inca mare. Fara o crestere economica potrivita, nivelul saraciei va continua sa ramana ridicat", a spus Seth. Oficialul Bancii Mondiale considera ca sectorul privat va avea o contributie semnificativa la impulsionarea dezvoltarii, iar flexibilitatea pietei muncii si procesul de reducere a inflatiei se vor numara printre parghiile fundamentale ce vor contribui la cresterea economica, esentiala pentru reducere a saraciei.

Cresterea economica in 2005, 4,5%

Conform estimarilor preliminare ale autoritatilor romane, cresterea economica de anul trecut a fost de 4,2-4,5% din PIB, nivel reprezentand putin peste jumatate din ritmul anului 2004, cand avansul economic a fost de 8,3%. In 2005, avansul economic s-a plasat sub estimarile autoritatilor, de 5,5-5,7%. Incepand cu anul 1990, Banca Mondiala a acordat Romaniei imprumuturi de peste cinci miliarde de dolari.

Coface: avansul economic pe 2006 nu va trece de 4,4%

Romania va inregistra o crestere economica de 4,4% la finele acestui an, fata de 4,6% in 2005, in timp ce rata inflatiei va scadea de la 8,8% la 7,1%, conform estimarilor agentiei de evaluare Coface din Franta, mai putin optimiste decat previziunile Guvernului. Autoritatile de la Bucuresti nu au comunicat pana in prezent datele privind cresterea economica din 2005. Ministrul de stat, Gheorghe Pogea, a declarat insa recent ca avansul economic din 2005 a fost de 4,2-4,5%, in timp ce viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, a estimat o crestere economica de 4,5%-5% din PIB.

Prognozele macroeconomice avute in vedere de autoritati la fundamentarea bugetului de stat pentru 2006 includ o crestere economica de 6% in acest an. De asemenea, tinta de inflatie vizata de Banca Nationala pentru acest an este de 5%, plus/minus un punct procentual. Institutul National de Statistica a raportat pentru anul 2005 o rata a inflatiei la sfarsit de an de 8,6%, peste valoarea superioara a intervalului vizat de banca centrala, de 6,5%-8,5%.

Baltazar: "In 2006 inflatia nu va scadea sub 7%"

Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara BB & P, a declarat pentru "Curierul National" ca, fara discutie, inflatia pe 2006 va fi in jur de 7%. "Cresterea preturilor la energie si utilitati, a accizelor, stergerea pierderilor unitatilor de stat nerestructurate - acest izvor de arierate - vor fi sursa de inflatie pentru anul 2006. In plus, va fi un an de presiuni salariale, nejustificate in unele sectoare, dupa parerea mea, unde se plateste o buna parte din nemunca. Eu cred ca inflatia va fi in acest an de 7%, cu optimism", ne-a declarat Bogdan Baltazar. Consultantul financiar a adus in discutie si problema preturilor administrate de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.