Cu aceasta suma, orice familie care locuieste la bloc si-ar putea reduce aproape la jumatate costurile cu intretinerea si ar suporta mai usor presiunea scazuta la gaze. E nevoie insa de acordul tuturor proprietarilor de apartamente dintr-un bloc. Pretul unui apartament izolat termic va fi mai mare la vinzare.

Pina in prezent, nici o locuinta din tara nu a fost reabilitata termic. Vecinii sint greu de convins, autoritatile abia au inceput sa se urneasca, iar fondurile necesare sint destul de mari pentru o familie obisnuita din Romania. "Primul pas, dar si cel mai greu, pentru proprietarul decis sa faca economii este sa-si convinga vecinii de utilitatea actiunii. Daca unul singur nu este de acord, nu se mai poate face nimic pentru ca toata fatada blocului trebuie reabilitata. Nu se poate pe bucatele", spun specialistii. Daca asociatia de proprietari are acordul tuturor locatarilor, poate face o adresa catre primarie, in care sa solicite intrarea in programul initiat de Guvern.

"Expertiza, proiectarea si o treime din costul constructiei vor fi suportate de la bugetul de stat, o treime din fondurile pentru executie vor fi asigurate de autoritatile locale, restul urmind sa fie acoperit din banii proprietarilor", a explicat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice. Potrivit acestuia, investitia in reabilitare urmeaza sa fie recuperata in sase-opt ani.

Superizolare la 3.000 de euro

Proprietarul unui apartament care vrea sa beneficieze de mai multa caldura si sa plateasca mai putin la intretinere trebuie sa fie dispus la o investitie de 1.000-1.500 de euro. Costul lucrarii depinde de solutia adoptata - standard sau superioara -, dar si de arhitectura cladirii. Pentru o izolare termica rezonabila se pot plati in jur de 1.000-1.200 de euro si, cu cit calitatea lucrarii creste, pretul se mareste chiar si de doua-trei ori. "Cum venitul mediu al unei familii de romani este prea mic pentru a putea plati o asemenea suma, singura solutie pentru foarte multi va fi sa apeleze la un credit bancar. Constructorii vor putea demara lucrarile si daca primesc un avans minim de 10-15% din cost", ne-a declarat Dan Ioan Popp, reprezentantul unei firme de constructii.

Economie la intretinere

Lucrarile de reabilitare termica vor include captusirea peretilor, schimbarea geamurilor si reabilitarea instalatiilor. Specialistii Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei spun ca prin masurile de izolare termica (termoizolarea peretilor, planseului podului si reabilitarea timplariei exterioare), in functie de tehnologia utilizata, se pot inregistra economii de energie de pina la 40%. Pentru izolarea peretilor blocului poate fi utilizat poliesterul sau un sistem mecanic de prindere a unei "haine" din metal, material compozit sau plastic, a carui grosime este stabilita in functie de pierderea de energie, a explicat Popp.

Pasaport tehnic

Tarile vest-europene pun mare pret pe reducerea costurilor cu energia si, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, locuintele romanilor vor trebui sa indeplineasca standardele europene. In plus, mai multe state occidentale au instituit asa-zisul pasaport tehnic (care certifica alinierea la standardele de comfort termic). Este de asteptat ca si in Romania, in anii urmatori, acest pasaport sa fie obligatoriu la instrainarea casei. Cum mai mult de jumatate (58%) din fondul de locuinte multietajate din Romania necesita lucrari de reabilitare termica, specialistii estimeaza ca proprietarii vor apela in numar mare la firmele specializate pentru a-si izola apartamentele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.